سایر پیام رسان ها

مقایسه امنیت پیام ‌رسان‌های واتساپ، تلگرام و سیگنال

قطعا برنامه‌ها و سرویسهای پیام‌رسان کم نیستند، اما اگر امنیت و حریم شخصی‌ را در اولویت قرار دهیم، قدرت انتخاب محدود می‌شود. ابزارهای ارتباطی مثل ایمیل و SMS گزینه بسیار ناامنی هستند.

هر دو به راحتی رهگیری شده و امکان تعرض یه حریم شخصی وجود دارد. در واقع، به جز ابزارهای کاملا تخصصی، سه ابزار ارتباطی اصلی وجود دارند که در این مقاله آنها را با هم مقایسه می‌کنیم: واتساپ، تلگرام و سیگنال.

هر کدام نقاط ضعف و قوت خودشان را دارند، اما همه آنها در یک مورد مشترک هستند: رمزنگذاری. یعنی پیامی که شما می‌فرستید به صورت به هم ریخته درمی‌آید، بنابراین اگر کسی موفق به رهگیری آن شود، با پیامی ناخوانا روبرو خواهد شد.

در این مقاله به ویژگی‌های این سه پیام‌رسان خواهیم پرداخت. ما به شما خواهیم گفت آنها چه نقاط ضعف و قوتی دارند و هر آنچه که مربوط به مسائل امنیتی و حریم خصوصی است را در اختیارتان قرار می‌دهیم. پس با ما همراه باشید.

واتساپ

شاید به خاطر اینکه این برنامه پیام‌رسان متعلق به فیسبوک است، بسیاری از افراد در نگاه اول از داشتن این برنامه منصرف شوند. ممکن است به دلیل ناامنی فیسبوک دیگر دور آن را خط کشیده باشید اما این شرکت قول داده است که اطلاعات شخصی جمع‌آوری شده از طریق پیام‌رسان واتساپ، در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته نشود.

اینکه به این قول اعتماد دارید یا خیر به خودتان بستگی دارد. ممکن است با فکر کردن به این واقعیت که افراد بسیاری را می‌شناسید که از واتساپ استفاده می‌کنند و شما هم می‌خواهید راهی آسان برای برقراری ارتباط با‌ آنها داشته باشید، به راحتی نظرتان عوض شود.

واتساپ

با این حال این برنامه قابلیت رمزگذاری سرتاسری ارائه می‌دهد یعنی شما باید فقط آن پیام را در واتساپ خودتان و فردی که با او چت می‌کنید، ببینید. این قابلیت بر اساس پروتکل سیگنال است (در پیام‌رسان سیگنال هم این پروتکل وجود دارد).

واتساپ ادعا می‌کند که هیچ پیامی را پس از تحویل در سرورهای خود ذخیره نمی‌کند اما تا ۳۰ روز هر پیام نگهداری می‌شود تا توسط گیرنده بازیابی شود. یکی از مزایای خوب واتساپ اینست که برای طیف گسترده‌ای از سیستم عامل‌ها مثل ویندوز، اندروید، iOS، macOS و حتی ویندوز فون را شامل می‌شود. نسخه تحت وب هم وجود دارد اما باید همراه با گوشی‌ همراهتان استفاده شود. کار با این نسخه تایپ پیام‌های طولانی‌تر وقتی در کامپیوتر هستید را کمی آسان‌تر می‌کند.

حتما بخوانید: ۱۰ تکنیک ساده برای افزایش امنیت اکانت واتساپ (کاملا ضد هک)

از کاربران لینوکس به طور رسمی پشتیبانی نمی‌شود اما سرویسهای گیرنده دسکتاپ غیررسمی برای نسخه‌های آماده نصب (توزیع گنو) مختلف وجود دارد. همچنین پیام‌های متنی، تماس‌هاس صوتی و تصویری نیز یک امکان است و شما می‌توانید عکس یا فایلی را برای افرادی که با آنها چت می‌کنید، بفرستید.

با اینکه اکثر کاربران واتساپ مایلند با دوستان و اعضای خانواده‌شان در مقیاس نسبتا کوچکی ارتباط برقرار کنند، زمینه چت گروهی آن هم در مقیاس بزرگ فراهم است. در واقع تا ۲۵۶ نفر می‌توانند به صورت چت یک نفره عضو گروه شوند که این قابلیت برای کسب و کارهایی با سایز متوسط به ویژه اگر امنیت دغدغه اصلی است، ایده‌ال می‌باشد. این اپلیکیشن رایگان است. برخلاف فیسبوک، واتساپ حداقل تا الان بدون تبلیغات مانده است. البته مدتی است که شایعه شده تبلیغات در راه‌اند و اخیرا تایید شده است که تبلیغات در سال 2024 در استتوس‌های واتساپ ظاهر خواهند شد.

تلگرام

همانند واتساپ و سیگنال، تلگرام یک ابزار پیام‌رسان با بستر مشترک است. سرویس‌های گیرنده‌ای برای iOS ، اندروید، ویندوز فون، ویندوز، macOS و لینوکس در دو نوع ۳۲ و ۶۴ بیتی وجود دارند. این سرویس از پروتکل رمزگذاری MTProto استفاده می‌کند اما همه چیز به همان صورت رمزگذاری نشده است. اکثر پیام‌ها در سرویس‌های ابری تلگرام ذخیره و بر روی سرور رمزگذاری می‌شوند.

فقط چتهای مخفی یا Secters chats برای اطمینان از حفظ حریم شخصی به صورت ایمن در دستگاه فرستنده و گیرنده رمزگذاری می‌شوند. اگر در مورد حریم شخصی بیشتر نگران هستید، باید گفت که تلگرام کاملا متن باز نیست و این سرویس به کلیده‌های رمزگذاری که استفاده می‌کنید، دسترسی دارد.

حتما بخوانید: ۱۰ تکنیک حرفه ای برای استفاده از تلگرام در نهایت امنیت و کارایی

ویژگی اضافی ارائه شده توسط تلگرام، چتهای مخفی آن است. این چتها مسلما رمزگذاری شده‌اند اما اقدامات امنیتی بیشتری در آنها در نظر گرفته شده است. چتهای مخفیانه فقط روی دستگاههایی که پیام از آن فرستاده و یا به آنها ارسال می‌شود، خوانده می‌شوند. حتی با استفاده از اکانتهای مشابه امکان خواندن پیام‌ها روی دستگاه‌های دیگر فراهم نیست. از ویژگی‌های امنیتی اضافی می‌توان به اطلاع‌رسانی در صورت گرفتن اسکرین شات از یک پیام مخفی که شما فرستاده‌اید و مسدودو کردن فوروارد یا بازارسال کردن چنین پیام‌هایی اشاره کرد.

تلگرام

چتهای مخفی می‌توانند فقط بین دو نفر انجام شود و نه یک گروه. شما می‌توانید پیام‌های “ناپدید شونده” ارسال کنید که بعد از یک زمان از پیش تعریف شده به صورت خودکار حذف می‌شوند.

وقتی نوبت به پیام‌رسانی به صورت گروهی می‌رسد، تلگرام از گروه‌هایی با حداکثر تعداد ۲۰۰۰۰۰ نفر پشتیبانی می‌کند و تصور هم نمی‌شود به تعدادی بیشتر از این نیاز باشد. همچنین امکان استفاده از “کانالهایی” که می‌توانند به صورت عمومی و خصوصی باشند هم فراهم است. کانالهای عمومی امکان فرستادن پیام به تعداد بسیار زیادی از افراد را به طور همزمان فراهم می‌کند و این کانالها می‌توانند تعداد نامحدودی مشترک داشته باشند. تلگرام چه در یک چت گروهی و چه نفر به نفر، امکان به اشتراک گذاشتن فایلهایی با حداکثر اندازه ۱٫۵ گیگابایت و همینطور به اشتراک‌گذاری عکس را هم برایتان فراهم می‌کند.

اگر از تبلیغات خوشتان نمی‌آید، تلگرام می‌تواند گزینه خوبی باشد. این سرویس نیازی به پولسازی از طریق تبلیغات ندارد چون از پشتوانه مالی خوبی برخوردار است.

حتما بخوانید: ۳ تا از امن ترین سیستم عامل های موبایل در حال حاضر کدامند؟

سیگنال

این برنامه مشهور یا حداقل کمی مشهور‌تر از بقیه، به لطف افشارگری ادوارد اسنودن یک ابزار پیام‌رسان ایمن به شمار می‌رود. سیگنال برای ویندوز، macOS، لینوکس (توزیع گنوهای مبتنی بر دبیان(، iOS و اندروید در دسترس است. به خاطر نسخه دسکتاپ سیگنال نمی‌توان این اپلیکشن را مستقل دانست چرا که برای استفاده از آن ابتدا باید اپلیکیشن موبایلی را نصب و پیکربندی کنید. وقتی این کار انجام شد، امکان استفاده از اپلیکیشن دسکتاپ بدون حضور تلفن همراه میسر می‌شود.

سیگنال با واتساپ پیوند دارد چرا که یکی از بنیانگذاران آن یعنی رایان اکتون به تشکیل سیگنال با هدف ارتقا پیام‌رسانی خصوصی کمک کرده است.

همانطور که انتظار دارید، رمزگذاری سرتاسری (با استفاده از پروتکل سیگنال) در این سرویس وجود دارد و به همین علت به کاربران خود اطمینان می‌دهد که غیر از فرستند و گیرنده هر پیام، هیچ کس قادر به دیدن پیام‌ها نیست. برای امنیت بیشتر می‌توانید مشخص کنید پیام‌ها و مکالمات چه مدتی در دسترس باشند.

سیگنال

در واقع شما می‌توانید پیام‌های “ناپدید شونده”‌ای بسازید که بعد از مدت زمانی که شما تعیین می‌کنید، به طور کامل از دسترس هر فردی خارج شود. کلیدهای رمزگذاری در تلفن و کامپیوترهای کاربران ذخیره شده اند نه روی سرورها و برای پیشگیری از خطر احتمالی حمله جعل یا Spoofing (هر چند کم) در صورت تغییر کلید امنیتی کسی که شما با او چت می‌کنید، به شما هشدار داده می‌شود.

تعداد افراد در چتهای گروهی این سرویس تقریبا نامحدود است و ماکزیمم واقعی برای آن مشخص نشده اما این امکان وجود دارد که در چت‌های گروه‌های بزرگتر پیام‌ها دیرتر تحویل داده شوند. با اینکه پیام‌های متنی قابلیت رمزگذاری ندارند اما سیگنال می‌تواند به عنوان اپلیکیشن SMS پیشفرض در اندروید به کار گرفته شود.

حتما بخوانید: امن ترین اپلیکیشن های پیام رسان دنیا به نقل از مجله معتبر Techworld

سیگنال به عنوان یک پروژه متن باز نه تنها رایگان است بلکه برای بررسی دقیق‌تر باز است در نتیجه عملا شانسی برای سرک کشیدن خودسرانه در کد وجود ندارد. این سازمان غیرانتفاعی اذعان می‌کند که “هیچ تبلیغات، هیچ بازاریاب وابسته و هیچ ردیابی مخفیانه‌ای وجود ندارد” و حریم شخصی در سیگنال به قدری ایمن است که بیشتر از این ممکن نیست!

امن ترین پیام رسان های جهان در سال 2024

امنیت یک پیام‌رسان بستگی به انواع مختلف از جنبه‌ها دارد، از جمله رمزگذاری پیام، حفظ حریم خصوصی کاربران، مقاومت در برابر حملات سایبری و غیره. در حال حاضر، برخی از پیام‌رسان‌هایی که به عنوان یکی از امن‌ترین ها شناخته می‌شوند عبارتند از:

  1. Signal از پروتکل رمزنگاری end-to-end استفاده می‌کند که تضمین می‌کند هیچ‌کس به پیام‌های شما دسترسی ندارد، حتی شرکت توسعه دهنده. همچنین، Signal با تلاش برای ارائه یک محیط پیام‌رسان با حفظ حریم خصوصی است.
  2. Telegram همچنین از رمزنگاری end-to-end برای چت‌های مخفی استفاده می‌کند و از ابزارهای متعددی برای حفظ امنیت استفاده می‌کند. این اپلیکیشن دارای گزینه پاکسازی خودکار پیام‌ها و رمزنگاری گروه‌های چت است.
  3. : WhatsApp نیز از رمزنگاری end-to-end برای تمامی چت‌ها استفاده می‌کند، که این به معنای این است که تنها شما و گیرنده پیام می‌توانید آن را بخوانید. این اپلیکیشن همچنین از رمزنگاری گروهی برخوردار است.
  4. Threema یک پیام‌رسان امن با رمزنگاری end-to-end است که از سوءاستفاده اطلاعات کاربری و تبلیغات پرداخته‌ای در داخل برنامه جلوگیری می‌کند. این اپلیکیشن از کلیدهای عمومی و خصوصی برای رمزنگاری پیام‌ها استفاده می‌کند.

هرچند این پیام‌رسان‌ها به عنوان امن‌ترین شناخته می‌شوند، اما همواره باید به روزرسانی شوند و از آخرین نسخه استفاده کنند تا امنیت کاربران تضمین شود. همچنین، استفاده از رمز عبور قوی و دوعاملی نیز برای حفظ امنیت اطلاعات شخصی بسیار مهم است.

میلاد حیدری

کتاب بخون، بخند و خوب باش تا همه مون در آرامش باشیم... سالهاست در زمینه آموزش رایگان در زمینه های اینترنت، کامپیوتر و دنیای تکنولوژی فعالیت می کنم و هدفم ارتقای سطح علمی هموطنان عزیز در سراسر دنیاست. سوالات خود را مطرح کنید در حد توان پاسخ خواهم داد...

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. کاربر گرامی با توسعه فناوری اگه مشکلی پیش بیاد و نیاز باشه با حکم قضایی اطلاعات واتساپ و تلگرام و اینستا و .. هم قابل استخراج هست پس اینقدر جوش نزنید

    “نمونه اش مکالمه روح زم با دوستش در مورد تمرین رژه رضا پهلوی با شلوارک در خونه اش ”

    بنابراین باید یاد بگیرم فضای مجازی و حقیقی قوانین مشابه دارند همونطور که شما با لباس شنا سوار تاکسی نمی شید و هر حرفی را حتی در کشورهای دیگه نمی گید پس باید در فضای مجازی هم ظاهر مناسب و کلام مناسب داشته باشیم

    سکرت چت هم یه جوک بیش نیست مثال واضحش این هست که با دوستت رفتی کافه خصوصی صحبت کنی اما صاحب کافه هم میاد کنار شما میشینه!!!!!

    بنابراین تمام پیام رسان های داخلی و خارجی امن هستند اگر از قانون “هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد “پیروی کنیم و با این حساب صرفه اقتصادی با پیامرسان داخلی هست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا