آموزش اینترنت

اصول راه اندازی کسب و کار اینترنتی موفق با پول اندک

راه‌اندازی کسب و کارهای خانگی اینترنتی می‌تواند روشی هیجان انگیز و کم‌هزینه برای کسب درآمد بیشتر یا شروع یک کار جدید باشد. با این حال، موفقیت در این نوع کسب و کارها می‌تواند دشوار باشد. برای افزایش شانس موفقیت، برای شغل خانگی‌تان برنامه‌ریزی کنید. سپس مدارک لازم را تکمیل کرده و وبسایتتان را راه‌اندازی کنید. در نهایت هم محصولات یا خدماتتان را به مشتریان بالقوه عرضه کنید.

بخش اول: برای کسب و کارتان برنامه‌ریزی کنید

business plan

۱-مشخص کنید کسب و کارتان چه محصولات یا خدماتی را ارائه می‌دهد. توانایی‌ها، آموزشها و تجربیات منحصر به فردتان را در نظر بگیرید. سپس از خودتان بپرسید چطور می‌توان از این مهارتها برای ارائه محصول یا خدماتی که برای مشتریان بالقوه‌تان ارزشمند باشد، بهره برد.

  • مثلا فرض کنید یک طراح گرافیک آموزش دیده و باتجربه در زمینه طراحی وب هستید. می‌توانید از این مهارتها برای راه‌اندازی یک کسب و کار در وب استفاده کنید. مثلا طراحی لوگو آنلاین با هزینه مناسب.
  • یا مثلا اگر صنایع دستی تولید می کنید یک سایت فروشگاهی راه اندازی کنید یا اینکه یک پیج در اینستاگرام یا یک کانال تلگرام راه اندازی کنید و بعد از دریافت هزینه، محصول ارسال کنید یا تحویل درب منزل و بعد دریافت هزینه.

نکته: وقتی تصمیم می‌گیرید چه محصولات یا خدماتی را ارائه دهید، این را در نظر بگیرید که آیا می‌خواهید حرفه شما منحصرا آنلاین باشد یا مایلید محصولات فیزیکی مثل صنایع دستی را هم ارائه دهید.

۲-مشخص کنید می‌خواهید روزانه چند ساعت را به کسب و کارتان اختصاص دهید. اول ببینید آیا می‌خواهید کسب و کارتان یک شغل تمام وقت باشد یا پاره وقت. سپس مقدار زمانی که در روز می‌توانید به این کسب و کار اختصاص دهید را در نظر بگیرید. علاوه براین ببینید چه مقدار زمان می‌برد تا محصولات یا خدماتی که قصد ارائه‌شان را دارید، آماده ارائه شوند.

  • از آنجا که موفقیت در کسب و کار زمان‌بر است، بهتر است به صورت پاره وقت انجام شود.
  • برخی کسب و کارها ممکن است انعطاف‌پذیرتر از سایر مشاغل باشند. مثلا شغل‌های آزادی مثل طراحی وب یا فروش صنایع دستی به شما امکان می‌دهند تا هر وقت خواستید کارکنید، در حالیکه مشاغلی مثل مشاوره ممکن است شما را ملزم کند تا بر اساس برنامه‌زمانی مشتری فعالیت کنید.

۳-در مورد بازارتان تحقیق کنید تا بفهمید آیا تقاضای برای محصول یا خدمات شما هست یا خیر. درباره گرایش فعلی زمینه‌ای که می‌خواهید در آن فعالیت کنید، مطالعه کنید و حواستان به تعداد رقبای احتمالی باشد. علاوه بر این بد نیست مشتریان احتمالی‌تان را چه از طریق تلفن و چه به صورت حضوری، مورد بررسی قرار دهید تا بفهمید آیا آنها به چیزی که می‌خواهید ارائه بدهید، علاقه‌مندند با خیر. این کار به شما کمک می‌کند مشخص کنید آیا کسب و کارتان می‌تواند نیازی را در حال حاضر برآورده نمی‌شود را برطرف کند یا خیر.

  • مثلا در زمان کرونا فروش مواد خوراکی فله ای اشتباه است چون خریداری ندارد ولی به جای آن فروش محصولات بهداشتی مثل ماسک و … تولید خودتان می تواند کمک کننده باشد.
  • اگر محصولی را می‌فروشید، می‌توانید آن را در یک بازار محلی یا به دوستانی که فکر می‌کنید به محصولتان علاقه‌مند هستند، عرضه کنید و ببینید چه پاسخی دریافت می‌کنید.
  • برای شروع نیازی به تحقیقات بازاریابی نیست اما این کار می‌تواند به شما کمک کند شانس موفقیتتان را افزایش دهید.

۴-مطمئن شوید محصولات و خدماتتان برای ارائه در اینترنت مناسب هستند. همه مشاغل نمی‌توانند به عنوان یک کسب و کار آنلاین یا خانگی اداره شوند. مثلا اگر کسب وکارتان با ملاقات حضوری مشتری پیش می‌رود، احتمالا نمی‌توانید آن را به صورت اینترنتی انجام دهید. با این حال برخی مشاغل هم هستند که به راحتی در منزل هم انجام می‌شوند. مثل:

  • حسابداری
  • برنامه‌ریزی مالی
  • فروش صنایع دستی و جواهرات
  • ساخت سبدهای گیفت
  • وبلاگ‌نویسی
  • مشاوره
  • طراحی گرافیک
  • خدمات ویراستاری و نویسندگی
  • همکاری مجازی
  • توسعه وبسایت‌ها

۵-بودجه‌ای را برای شروع و ادامه کسب و کارتان در نظر بگیرید. هزینه‌های شروع کسب و کارتان بسته به نوع محصولات یا خدماتی که ارائه می‌دهید، متفاوت خواهد بود. مثلا برای یک کتابفروشی آنلاین خانگی باید فهرستی از کالاهایی که لازم است بخرید، داشته باشید. و همینطور یک کسب و کار خدمات محور هم نیازمند سرمایه اولیه (هر چند کم) است. برآورد کنید که برای تهیه لوازم اولیه به چه مقدار پول نیاز دارید. علاوه بر این هزینه‌های کلی هم هستند که نیاز اصلی اکثر کسب و کارهای آنلاین می‌باشند و باید آنها را به بودجه‌تان اضافه کنید:

  • میزبانی وبسایت– احتمال اینکه کسب و کارتان نیازمند یک وبسایت باشد، هست. میزبان‌های وب خدماتی هستند که وبسایتتان را فعال نگه می‌دارند. این سرویس‌ها بسته به میزان پشتیبانی فنی که ارائه می‌دهند و اندازه سایتتان، معمولا بین ۳۰ تا ۲۰۰ هزار تومان ماهیانه هزینه دارند.
  • طراحی سایت- هزینه این بخش متغیر است چون شما می‌توانید از یک قالب ارزان استفاده کنید یا خودتان سایت را بسازید یا یک طراح استخدام کنید. شما می‌توانید خودتان بنای سایت را بگذارید یا از یک قالب با قیمتی کمتر از ۱۰۰ دلار استفاده کنید. اما اگر از یک طراح کمک بگیرید، چیزی حدود ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ دلار برایتان آب می‌خورد!
  • پیج اینستاگرام و کانال تلگرام- راه اندازی کنید، نه هزینه ای دارد و نه تخصص می خواهد. در کانال ها و پیج های دیگر تبلیغتان را قرار دهید یا از دوستان تان بخواهید شما را معرفی کنند تا جمعیت پیج و کانال تان افزایش یابد و فروش بیشتری داشته باشید.
  • هزینه لوازم- اگر محصولی را می‌فروشید، این هزینه شامل بودجه‌ تهیه لوازم و همینطور تجهیزات می‌شود. اگر هم خدمات ارائه می‌دهید، این هزینه شامل مواردی مثل تهیه نرم افزار یا خدمات حمایتی خواهد بود.

۶-برنامه کسب و کارتان را بنویسید. یک برنامه کاری استراتژیک به شما کمک خواهد کرد تا بدون خارج شدن از مسیر، به اهدافتان برسید بنابراین حتی یک کسب و کار کوچک هم نیازمند برنامه‌ریزی است. این برنامه می‌تواند شامل همه چیز باشد، مثلا:

  • طرح کلی کسب و کار- کسب و کارتان و محصولات یا خدماتی که ارائه می‌دهید را توصیف کنید. علاوه براین به طور مختصر در مورد بازار شغلی‌تان بنویسید.
  • تحقیق در مورد بازار– بازاری که قرار است در آن فعالیت کنید و رقبای عمده، بازار هدف و نیازهایی که بازار هدف دارد را شناسایی کنید.
  • برنامه بازاریابی– نحوه ورود به این بازار، طریقه برقراری ارتباط با مشتریان و توزیع محصولات و خدماتتان را بررسی کنید.
  • برنامه عملیاتی– عملیات روز به روزتان مثل مراحلی که در تولید محصول یا ارائه خدماتتان درگیر آن می‌شوید را تشریح کنید.
  • برنامه مالی– مشخص کنید چطور برای کسب وکارتان سرمایه‌گذاری می‌کنید، انتظار دارید چه مقدار هزینه داشته باشد و چه مقدار سود و درآمد را برای این کسب و کار برآورد می‌کنید.

حتما بخوانید:  ۱۱ نکته بسیار مهم برای اینکه کالایتان را در فضای مجازی به فروش برسانید!

بخش دوم: کسب و کارتان را ثبت کنید

ثبت کسب و کار

۱-ساختار قانونی کسب و کارتان را مشخص کنید. اکثر کسب و کارهای کوچک، واحدهای تجاری انفرادی هستند که راه‌اندازیشان بسیار ساده است و کاغذ بازی کمی دارد. اگر می خواهید شسته رفته تر جلو بروید برای کسب و کارتان یک شرکت ثبت کنید. هم بیمه رد می کنید و هم اینکه بسیاری کارهای آنلاین در ایران و مجوزهای مختلف از ارشاد و تولید محصول و … نیاز به شرکت ثبت شده دارند:

  • اطلاعات زیادی راجب شرکت ها، نوع مناسب شما و … وجود دارد که می توانید به عنوان مثال از این وبسایت مشاوره بگیرید یا از این وبسایت. تمامی کارهای ثبت شرکت را دفاتر ثبت شرکت برای تان انجام می دهند و معمولا شما به کار خاصی نیاز ندارید.

۲-نام کسب و کارتان را در صورت لزوم ثبت کنید. هر گاه بخواهید تحت نامی غیر از نام تجاری خودتان به کسب و کار بپردازید، به یک نام تجاری نیاز دارید. مثلا فرض کنید می خواهید یک محصول آموزش نرم افزار تولید کنید با نام آموزش پریمیر در ۲۰ روز. بعد از اینکه کلی زحمت کشیدید و مجوزهای لازم را کسب کردید و ماهها روی محصول کار کردید و جا افتاد، یک سایت دیگر همان نام شما را برای محصول خودش استفاده می کند و زحمات شما هدر می رود ولی اگر همان نام را شما ثبت تجاری کرده باشید آن وبسایت نخواهد توانست از نام شما سو استفاده کند.

۳-مجوزهای لازم برای راه اندازی کسب و کارتان را بگیرید. ممکن است نیازی به هیچ مجوز خاصی نداشته باشید، اما بهتر است بررسی کنید. اما اگر مجوزی لازم بود، ممکن است به دلیل نداشتن مدارک لازم جریمه یا مجازات شوید. برای فروشگاههای اینترنتی نیاز به مجوز پرداخت الکترونیکی دارید که می توانید با مراجعه به بانک سامان یا ملت آن را دریافت کنید. همچنین مجوز سامانه ساماندهی کشور نیز ترجیحا بهتر است داشته باشید.

  • بهترین روش برای اینکه بفهمید آیا کسب و کار خاص شما نیازمند مجوز است یا خیر، اینست که کسب و کارتان را برای سازمان ارشاد توصیف کرده و در مورد مجوزهای لازم از آنها سوال کنید. مثلا بسیاری از شغلها به مجوز نیاز دارند که بهتر است قبل از شروع کار آن را تهیه کنید.

۴-نشان تجاری یا سایر اطلاعات اختصاصی‌تان را ثبت کنید. با اینکه لازم است هزینه‌های مورد نیاز را بپردازید، ایده‌هایتان در دراز مدت به شما کمک می‌کنند تا درآمد بیشتری کسب کنید. علاوه بر این اطلاعات اختصاصی‌تان باعث می‌شوند نسبت به رقبایتان برتری پیدا کنید. بنابراین با نشان تجاری یا حق ثبت اختراع کسب و کارتان را مصون نگه دارید. شما می‌توانید از طریق اداره ثبت اختراع اقدام کنید.

  • بهتر است برای محافظت از مالکیت معنوی کسب و کارتان، از طریق یک وکیل اقدام کنید.

حتما بخوانید: چطور از اینستاگرام بیشترین درآمد را داشته باشیم؟ (روشهای عملی در ایران)

بخش سوم: وبسایتتان را راه‌اندازی کنید

راه اندازی وبسایت

۱-مشخص کنید آیا می‌خواهید یک طراح وب حرفه‌ای استخدام کنید یا این کار را خودتان انجام دهید. یک متخصص می‌تواند یک وبسایت بی‌عیب و نقص بسازد اما هزینه‌های آن برایتان گران تمام می‌شود. ببینید چقدر می‌توانید برای این کار بودجه در نظر بگیرید. در این صورت می‌توانید تصمیم بگیرید که از یک قالب استفاده کنید یا یک طراح استخدام کنید. اگر در توسعه یک وبسایت مهارت دارید، شاید بخواهید خودتان این کار را انجام دهید.

  • طراحان وب سایتتان را می‌سازند و حواسشان به ثبت دامنه و انتخاب میزبان وب‌تان هست. هر چه هزینه بیشتری پرداخت کنید، سایت منحصر به فردتری خواهید داشت.
  • هزینه طراحی سایت متفاوت است. اگر از قالب های آماده استفاده شود بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان و اگر طراحی خاص بخواهید بین ۳ تا ۳۰ میلیون تومان هزینه دارد. پیشنهاد می کنیم برای طراحی وبسایت از اینجا یا اینجا کمک بگیرید.
  • اگر وبسایتتان را خودتان می‌سازید، میزبان وبتان را انتخاب کنید. یک میزبان وب، فضا و خدمات پشتیبانی لازم برای راه‌اندازی وبسایتتان را فراهم می‌کند. آموزش کامل راه اندازی وبسایت توسط خودتان در اینجا
  • نام دامنه‌تان را خودتان یا از طریق میزبان وبتان ثبت کنید. نام دامنه‌، آدرس وب کسب و کار آنلاینتان است. یک اسم ساده و به یادماندنی انتخاب کنید. در این وبسایت شروع به انتخاب نام های مختلف کنید ببینید کدام نام را هنوز کسی انتخاب نکرده است.

۲-می توانید بدون دردسرهای بالا، در کمتر از ۵ دقیقه با کمک سایت سازهای آنلاین، سایت راه اندازی کنید. شما در ساخت یک وبسایت، امکان انتخاب چند گزینه را دارید که هر کدام بسته به توانایی‌های طراحی وب، زمان و سطح کیفی مورد نیاز متفاوت خواهند بود. این گزینه‌ها عبارتند از:

۳-سایتتان را سازماندهی کنید و محتوا بگذارید. چه خودتان سایتتان را بسازید و چه از یک طراح کمک بگیرید، باز هم لازم است محتوایی برای سایتتان تولید کنید. محتوایتان باید شامل موارد زیر باشد:

  • عکس‌ها و توصیف محصولات/خدمات
  • تاریخچه کسب و کار و یا بیو شخصی
  • یک وبلاگ
  • نظرات مشتریان

۴-با سئو کردن سایتتان، جایگاهش را در گوگل ارتقا دهید تا مردم بیشتری شما را پیدا کنند. بهینه‌سازی موتور جستجو به وب سایتتان کمک می‌کند تا در صدر فهرست جستجوها نشان داده شود. می‌توانید از یک متخصص بخواهید این کار را برایتان انجام دهد یا خودتان اقدامات زیر را انجام دهید:

  • کلمات کلیدی را در نسخه موجود در وبسایتتان قرار دهید. به کلمات یا عباراتی فکر کنید که ممکن است مشتریانتان برای جستجو محصولاتتان استفاده کنند، سپس از ابزار Google Keyword Tool برای یافتن عبارتهای مشابه بهره ببرید. این عبارات را در صفحه اصلی و در سرتاسر سایتتان بگنجانید.
  • لینکهایی را به سایتتان اضافه کنید که مشتریانتان به آنها علاقه‌مند هستند. لینک دادن به داخل و خارج از سایت، عامل دیگری برای بالا بردن رتبه شما در موتورهای جستجو است. سایتتان را به طور منظم به روز کنید. هفته‌ای دو بار روی سایتتان مطلب بگذارید و تا جای ممکن از کلمات کلیدی استفاده کنید. اگر نمی‌توانید بنویسید، به طور منظم عکس اضافه کنید.
  • آموزش کامل سئو در اینجا

۵-می توانید به جای فروش محصول در سایت خودتان، یا در کنار آن، به عنوان فروشنده در سایت های دیجی کالا، دیوار و شیپور و … نیز فعالیت کنید. راه افتادن کسب و کارتان کمی ممکن است زمانبر باشد ولی در همین زمان یا بعد از آن محصولات تان را خیلی راحت در همین سایت ها به فروش برسانید و حتی از طریق آنها مشتری به سایت خود هدایت کنید.

بخش چهارم: برای کسب و کارتان بازاریابی کنید

بازاریابی دیجیتال و سئو

۱-به دنبال تبلیغات کلیکی باشید. خرید ترافیک سریع‌ترین راه برای جذب دیگران به سایتتان است. مطمئن شوید مخاطب درستی را هدف قرار داده‌اید. کلیک‌ها برایتان هزینه دارند و اگر بازدیدکنندگان زیادی سایتتان را بدون خرید محصول یا خدمات ترک کنند، ضرر خواهید کرد. تبلیغات معمولا دو نوع هستند:

  • تبلیغات گوگلی- تبلیغاتتان وقتی کسی عبارات جستجوی خاصی که شما مشخص کرده‌اید را وارد کند، در نوار کناری ظاهر می‌شوند.
  • اینستاگرام- تبلیغات در اخبار فید مخاطبی که شما او را بر اساس لوکیشن، جنسیت، سن و علاقه‌مندی‌ها انتخاب کرده‌اید ظاهر می‌شوند. هر چه مخاطب خاص‌تر باشد، شما موفق‌تر خواهید بود.

۲-مخاطب جذب کنید و سایتهای وابسته ایجاد کنید. سایتهای باکیفیت مرتبط با کسب و کارتان را پیدا کنید و از آنها بپرسید آیا در ازای تبلیغ برای آنها، می‌‌توانید در سایتشان تبلیغ کنید یا خیر. سایتهای وابسته ترافیک با کیفیت بالایی دارند که اغلب باعث فروش می‌شوند.

  • به عنوان مثال، اگر در حال راه‌اندازی کسب و کاری برای آموزش زبان انگلیسی به غیر انگلیسی زبانها هستید، احتمالا به یک سایت باکیفیت که به مهاجران خدمات ارائه می‌دهند، نیاز پیدا خواهید کرد. تبلیغات از طریق سایتهای این چنینی، می‌تواند برایتان ترافیک ایجاد کند. متقابلا با تبلیغات کسب و کار سایت دیگر در سایت خودتان، آنها هم می‌توانند به مشتریان شما دسترسی پیدا کنند.

۳-در شبکه‌های اجتماعی حضور داشته باشید. با تمرکز روی پلتفرمی که مشتریان بیشتری در آن حضور دارند شروع کنید و در‌ آنجا اکانت داشته باشید.

  • یک صفحه فیسبوک بسازید. هر کسب و کاری باید یک صفحه داشته باشد حتی اگر فیسبوک رسانه اجتماعی‌ اصلی‌تان نباشد.
  • وارد توئیتر شوید. شما می‌توانید از توئیتر برای ارتباط برقرار کردن با مشتریان و به اشتراک‌گذاری اطلاعات درباره محصولات و خدماتتان بهره ببرید.
  • از اینستاگرام استفاده کنید. تصویر محصولاتتان یا تصاویر مرتبط با خدماتی که ارائه می‌دهید را پست کنید.
  • در یوتیوب ویدئو پست کنید. یوتیوب روش خوبی برای تولید محتوا است و می‌تواند به طور همزمان برای خدمات بازاریابی کرده و به مشتریانتان آموزش دهد. مثلا اگر سایتی بسازید که به مشتریان درباره سرمایه‌گذاری مشاوره می‌دهد می‌توانید از یوتیوب برای تولید محتوای مشاوره رایگان استفاده کنید، سپس آن را به محصول یا خدماتتان پیوند دهید.

نکته: در شبکه‌های اجتماعی مرتبا پست بگذارید، مثلا حداقل چند بار در هفته و ترجیحا یکبار در روز. تصاویر بخ آسانی این کار را برایتان انجام می‌دهند. فالوئرها را با محصولات و سایر اطلاعات مرتبط به کسب و کارتان به روز نگه دارید.

۴-یک روزنامه الکترونیکی منتشر کنید. انتشار یک روزنامه هفتگی یا ماهانه یکی از بهترین روشها برای استفاده از لیست ایمیلی‌تان است. حتما محتوایی را به ایمیل مشتریانتان بفرستید که ارزشمند و مفید باشد. مثلا اگر یک طراح گرافیک هستید، اطلاعات مفیدی درباره کارایی طراحی گرافیکی یا راهکارهای برندسازی برای جذب مشتری جدید، ارائه دهید.

  • یک صفحه از وبلاگ را به عنوان یک مطلب به روزنامه الکترونیکی‌تان اضافه کنید. هر پست وبلاگی منتشر شده امکان بالا بردن رتبه موتور جستجویتان را افزایش می‌دهد، بنابراین این روش برای جذب مشتری از طریق اینترنت عالی است. اگر آموزش کامپیوتر می‌دهید می‌توانید مطالبی درباره کامپیوتری که به تازگی وارد بازار شده را منتشر کنید، یا اگر حسابدار هستید، می‌توانید برخی از قوانین جدید که روی مالیات امسال تاثیرگذار هستند را با این روزنامه ایمیل کنید.
  • به صورت مهمان در سایر وبلاگ‌های مرتبط مطلب بنویسید. مشارکت در محتوای باکیفیت این وبلاگ‌ها، تخصص شما را نشان می‌دهد و می‌تواند مخاطبان را به سایت شما بکشاند.

۵-وبسایتتان را در دنیای واقعی معرفی کنید. سایتتان را به مشتریان و دوستانتان معرفی کرده و مطمئن شوید که آدرس وبتان در تمام مکان‌های زیر من جمله سربرگ، کارت ویزیت و بروشورهایی که احتمالا دارید، چاپ شده است.

  • یادتان باشد آنلاین بودن کسب و کارتان صرفا به این معنا نیست که نمی‌توانید از روشهای سنتی تبلیغات بهره‌ ببرید. مثلا یک سرویس طراحی گرافیک نه تنها از طریق اینترنت بلکه از طریق رابطه با مشاغل و سازمان‌ها محلی هم می‌تواند تبلیغ کند.
  • اگر کسب و کارتان با این مشخصات مطابقت دارد، در روزنامه‌ها یا رادیو تبلیغ کنید یا در رویدادهای شبکه‌‌ای مرتبط با محصول یا خدماتتان شرکت کنید.

در ادامه: ۱۵ تا از پردرآمدترین شغل های دنیا در سالهای ۲۰۱۹-۲۰۲۵ چه خواهد بود؟

میلاد حیدری

کتاب بخون، بخند و خوب باش تا همه مون در آرامش باشیم... سالهاست در زمینه آموزش رایگان در زمینه های اینترنت، کامپیوتر و دنیای تکنولوژی فعالیت می کنم و هدفم ارتقای سطح علمی هموطنان عزیز در سراسر دنیاست. سوالات خود را مطرح کنید در حد توان پاسخ خواهم داد...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا