اندروید

روت کردن دستگاه اندروید خوب است یا بد؟ چرا باید روت کنیم؟

میخواهید بدانید رویت کردن چیست و به چه دردی می خورد؟ در این راهنمای کامل برای روت کردن تلفن اندروید و یا تبلت، شما یاد خواهید گرفت:

  • روت کردن تلفن اندروید چه معنایی دارد
  • روش روت کردن تلفن و یا تبلت
  • زیان هایی را که در مورد روت کردن تلفن همراه باید بدانید
  • هفت دلیل برای این که شما تلفن خود را روت کنید

روت کردن چیست؟

یکی از بهترین چیز ها در مورد اندروید و چیزی که آن را میان مشتاقان تکنولوژی محبوب می کند باز بودن آن است.

باز بودن نه فقط به این معنا که هسته ی OS منبع باز است و یا این که Play Store به صورت مسیعی مناسبک است، بلکه باز به این معنی که در واقعا تقریبا هر بخش از سیستم می تواند تغییر یافته، تعمیر شده، بهبود یافته و یا در حالت عمومی برای نیاز های مختلف تغییر یابد.

این امکان به کاربران اندروید آزادی فوق العاده زیادی را می دهد که کاربران تلفن های آیفون و ویندوز حتی قادر به تفکر به آن نیستند.

حتما بخوانید: روت کردن چیست؟ چه اشکالات و مزایایی دارد؟

این آزادی با استفاده از روت کردن تلفن به دست می آید. روت کردن جیلبریک کردن نیست – شما اندروید را به همانند آیفون جیلبریک نمی کنید – این عمل امکانات بسیار بیشتری را به شما ارائه می دهد.

روت کردن نام خود را از موضوع لینوکس گرفته است، جایی که در آن شما به ‘root access’ در سیستم دستابی می یابید، جایی که تمامی فایل های سیستم برای عملکرد پایه ی OS قابل دستیابی است و میتواند ادیت شده و یا حتی به صورت کامل جایگزین گردد.

به صورت پیش فرض این فایل ها به طور کامل در تلفن و یا تبلت های اندورید قفل شده اند. این یک میزان پایه و مبتدی امنیتی است: اگر شما قادر به دسترسی به فایل های سیستم نباشید، دیگر خطر پاک کردن نا خواسته ی فایل های حیاتب برای کاربران موجود نخواهد بود، و اگر برنامه ها قادر به دسترسی به آنها نباشند در آن صورت نیز باعث محدود شدن بدافزار های خراب خواهد شد. روت کردن چنین محدودیت های امنیتی را از بین می برد ولی در حالت عمومی عملی امن می باشد.

روش روت کردن

پروسه ی روت کردن چیزی نیست که به آسانی توضیح داده شود. این فرایند از دستگاهی به دستگاه دیگر متفاوت است. این عمل در حالت نرمال شامل عملی در OS می شود که توسط توسعه دهنده کشف شده و از این رو اعمال مورد استفاده ممکن است در دستگاه مشابه باشد اما فرایند اصلی چیزی نیست که هر کسی به تنهایی قادر به انجام آن باشد.

در عوض روت کردن در حالت کلی تنها با دنیال کردن مجموعه ای از دستور العل هایی که در قالب قانون برای هر دستگاه مشخصی در xda-developers.com مطرح می شود قابل دستیابی است.

حتما بخوانید: چگونه یک رام (اندروید سفارشی) نصب کنیم؟ (همه گوشیهای اندروید)

برای مثال، شما می توانید دستور العمل برای روت کردن تلفن Galaxy S5، HTC One M8، و یا LG G3 را در این سایت بیابید. تنها کافی است تا راهنما های ارائه شده با حرف را دنبال کنید – و مطمئن شوید تا از قبل بک آپ کرده اید – و دیگر با این کار مشکلی برای شما به وجود نخواهد آمد.

زیان های روت کردن

  • روت کردن ممکن است تا وارانتی تلفن شما را بی اعتبار نماید
  • برخی از برنامه ها ممکن است بر روی دستگاه های روت شده کار نکند
  • روت کردن ممکن است به روز رسانی های سیستمی را مسدود نماید

قبل از قبل از این که شروع کنید، این موضوع نیز مهم است تا چند مورد از زیان های روت کردن را بدانید.

اول از همه روت کردن ممکن است وارانتی تلفن شما را بی اعتبار نماید. دلیل برای کمبود وضوح در رابطه با این مساله این است که تولید کنندگان اصرار دارند که می تواند (آنها نیز به همان اندازه در این موضوع مردد هستند)، البته در عمل قبول این مساله بسیار سخت است تا چگونه روت کردن تلفن ممکن است دلیل موجهی برای آنها باشد تا ساپورت وارانتی مشکلات فیزیکی همانند شل شدن پورت USB را ارائه ندهند.

از دست ندهید: روش ساده خالی کردن فضای مموری گوشی اندروید (بدون هیچ نرم افزاری)

دوما، روت کردن ممکن است باعث شود تا شما به تعدادی از برنامه های اندکی دسترسی نداشته باشد. این برنامه ها عموما برنامه های بانکداری می باشند (یک برنامه ی بانک Lloyds Bank در انگلستان به صورت واضحی اعلام کرده است که برنامه در دستگاه های روت شده کار نخواهد کرد) و برخی تلویزیون و یا برنامه های پخش کننده ی فیلم که DRM استفاده می کنند قابل استفاده نخواهند بود.

مضرات روت کردن گوشی اندروید

سوما، روت کردن ممکن است توانایی شما برای دریافت آپدیت های OS موجود بر روی دستگاه شما را تحت تاثیر قرار دهد. اگر شما بعد از روت کردن دستگاه، آن را تنظیم کرده اید، پس به روز رسانی های OTA ممکن است هنگامی که می خواهید آن ها را نصب کنید درخواست شما را رد کنند.

حتی اگر با چنین مشکلی مواجه نشوید، به روز رسانی ممکن است دستگاه شما را در پروسه ی نصب آن روت نماید.

حتما بخوانید: ۵ راهکار ساده برای افزایش سرعت گوشی های اندرویدی در کمتر از ۵ دقیقه

با همه چیزی که گفته شد، مزایای روت کردن به معایب آن سنگینی می کنند. اکنون میلیون ها کاربر از تلفن ها و تبلت های روت شده ی اندورید بدون هیچ گونه مشکلی استفاده می کنند. بسیاری، از جمله خودمان، تلفن های خود را به عنوان عملی عادی روت خواهیم کرد.

دلایل روت کردن

پس این مزایا چه چیز هایی هستند؟ اگر شما تلفن خود را روت کرده اید، در مرحله ی بعدی به کجا می رسید؟ موارد بی شماری وجود دارد که شما می توانید با تلفن روت شده انجام دهید. اعمالی که قادر به انجام آن با تلفن های روت نشده نیستید.

چه اینکه شما برای سودمندی عمل روت را انجام می دهید تا آزار های کوچک را حل کرده و دستگاه خود را از جوانب عملی بهبود بخشید، و چه اینکه شما یک ‘fiddler’ مشتاق هستید که می خواهید تنها برای کسب تجربه این عمل را انجام دهید، بی هیچ شکلی شما دلیل خوبی برای روت کردن دستگاه خود خواهید یافت.

ما هفت دلیل در اینجا برای شما آورده ایم تا شما را برای شروع تشویق نماییم:

  • ROM دلبخواهی را فلش نمایید
  • به آخرین نسخه ی اندرویدآپدیت کنید
  • تلفن خود را با Xposed تنظیم نمایید
  • تلفن خود را سرعت بخشید
  • عمر باتری خود را بهبود بخشید
  • امکانات سخت افزار را آنلاک نمایید
  • بک آپ کاملی را ایجاد نمایید
  • اپلیکیشن های اضافی که به صورت پیش فرض روی گوشی اندروید هستند را حذف کنید

ROM های دلخواهی را فلش نمایید

بی شک دلیل شماره یک برای این که چرا مردم برای اولین بار تلفن خود را روت می کنند همین است.

یک ROM دلخواه یک سازه ی تماما جدید اندروید OS است و اغلب یک نسخه ی شخصی سازه شده می باشد. قانون آن تقریبا معادل قانون ساخت TouchWiz سامسونگ به اندروید، و یا اضافه کردن Sense اچ تی سی به دستگاه های آن است – توسعه دهندگان ROM هسته ی OS و یا ROM راکد نصب شده بر روی دستگاه را خواهند گرفت و آن را پیچیده خواهند کرد. ممکن است آنها بر روی امکانات حذف سازی متمرکز شوند که نیاز ندارند و یا نمونه ی جدید دیگری را اضافه نمایند.

برخی از توسعه دهندگان ROM روش حرفه ای تری را انتخاب می کنند و آن هم ساخت ROM هایی است که روش مشخص مخصوص خودشان را بر میگزینند. CyanogenMod مشهورترین آن ها است. ROM مبنی بر نسخه ی منبع باز کامل اندروید OS است – بدون برنامه های داخلی گوگل – و با گذر زمان حوزه ی عظیمی از امکانات اضافی از جمله اجازه ی مدیریت، حمایت ترم و پیغام رسانی مرجع را هنگام حفظ UI با ثبات با هسته ی OS اندروید ایجاد می کند.

چگونه دستگاه خود را آن روت کنیم؟ (به حالت اول برگردانیم): در اینجا توضیح داده ایم

این مورد هم اکنون تعداد کاربران را به میلیون ها رسانده و ROM ای است که دستگاه هایی از جمله OnePlus One را قدرت رسانی می کند.

تعداد کمی ROM دیگر نیز وجود دارد که مسیر مشابه ای را دنبال کرده اند. اندروید پارانوید مبنی بر CyanogenMod بوده (اندروید و انشعابات غیر رسمی آن منابع باز هستند) و تعدادی حقه ی مخصوص خود را دارد.

دلایل برای فلش کردن یک ROM دلخواه ممکن است حذف کردن شخصی سازی تولید کنندگان همانند جابه جایی TouchWiz ROM راکد بر روی Galaxy S4 مشابه با چیزی بیشتر از اندوید وانیل باشد تا ماهیت چگونگی استفاده از دستگاه را تغییر داده (برخی از تبلت های ۷ پریم به گونه ای طراحی شده اند تا در حالت پورتره استفاده شده و UI آن را منعکس نماید – از این رو یک کاربر ممکن است فلش ROM تبلتی با حالت landscape را انتخاب نماید) و یا آخرین نسخه ی اندروید OS را به روز رسانی نماید.

به روز رسانی به آخرین نسخه ی اندروید

درباره ی اکوسیستم اندروید چیزی خسته کننده تر از مدیریت به روز رسانی وجود ندارد. به دلیل تعداد زیادی از شخصی سازی هایی که هر تولید کننده به نرم افزار های موجود در دستگاه ایجاد می کند، به روز رسانی به نسخه ی جدید اندروید ممکن است به صورت مرکزی مدیریت نشده و توسط گوگل گسترش یابد.

به جای آن، این امر بستگی به OEM دارد تا سازه ای برای هر دستگاه ایجاد کند، و اگر تصمیم بگیرد تا آن را انجام دهد این عمل توسط عمر و شهرت دستگاه معین خواهد شد. اگر این دستگاه دستگاهی دریایی است، حتم به بقین یکی و یا شاید دو و یا سه به روز رسانی OS دریافت نماید. و اگر شهرت کمتری دارد و یا خصوصیت های پایینی دارد ممکن است هیچ به روز رسانی را دریافت نکند.

به عنوان نتیجه، این مساله برای تلفن و تبلت ها غیر طبیعی نیست تا جدا شوند.

حتما دانلود کنید: ۲۰ تا از جالب ترین برنامه های گوشی اندروید که حتما باید دانلود کنید!

اما جامعه ی اندروید راه حلی برای آن دارد. پس تا زمانی که دستگاه شما به اندازه ی کافی مشهور است تا مجموعه ی کوچکی از توسعه دهندگان با آن کار کنند، پس تقریبا به صورت حتمی بعد از اینکه تولید کننده ساپورت آن را متوقف نمود شما ROM دلخواه مبنی بر آخرین نسخه ی اندروید را خواهید گرفت.

همه ی این ها همیشه به طور کامل ثابت نیستند و ممکن است سخت افزار را به سمت محدودیت توانایی های آن سوق دهد، اما آنها اغلب قابل استفاده هستند. بهترین مثال از چگونگی زنده نگه داشتن دستگاه، HTC HD2 است. این مورد به صورت اوریجینال در سال ۲۰۰۹ بر روی موبایل ویندوز ۶٫۵ نصب شد و برای تمامی نسخه های اندروید ROM، از جمله KitKat داشت. حتی اگر یکی برای اندروید L نیز دریافت کند متعجب نشوید.

حالت های ساده با چارچوب Xposed

ما تا به حال اطلاعات زیادی را در مورد Xposed به اشتراک گذاشته ایم و نمی توانیم بگوییم که چقدر از آن خوشمان آمده است. Xposed چارچوبی است که شما را قادر می کند تا طرح هایی را نصب کنید که برای اجرای نوعی پیچش کوچک استفاده می شود که قبلتر ها توسط فلش کردن تمامی ROM ممکن بود. این اولین کاری است که با دستگاه جدید انجام خواهیم داد.

نمونه های حالات حیاتی Xposed ما شامل حذف هشذار ولوم می شود که هنگام افزایش صدای دستگا به بیشتر از ۵۰ درصد در Nexus 5 ظاهر می شود. این گزینه این امکان را می دهد تا کلید های ولوم را شخصی سازی کنید تا به عنوان دکمه ی بعدی و پخش مجدد در هر نوع برنامه ی موسیقی هنگامی که صفحه ی گوشی خاموش است استفاده شود (که همچنین با هدفون با سه دکمه ی ریموت کار می کند) و همچنین قادر خواهید بود تا قسمت نوتیفیکیشن را هنگامی که تلفن خاموش است پایین بکشید.

وقتی شما به این نوع بهبود امکانات کوچک عادت کردید، بازگشت به استفاده از دستگاه هایی که تنظیم نیستند خیلی سخت خواهد بود.

تلفن خود را اورکلاک کنید

روت کردن همچنین شما را قادر می سازد تا هسته ی دلخواهی را فلش نمایید که کنترل سرعت پردازنده را به دست بگیرید. این امر ممکن است که پردازنده را اورکلاک کنید تا سریع تر عمل نماید که باعث عملکرد اعمال اجرایی سخت افزار های شدید در پروسه همانند بازی های سه بعدی می شود.

اورکلاک کردن می تواند با استفاده از هسته های عادی مانند franco.Kernal که دستگاه های اندروید متعددی را ساپورت می کند صورت گیرد. این عمل باید با دقت بالا و بسیار با احتیاط انجام شود؛ چرا که زیاده روی در آن ممکن است باعث شود تا سیستم بی ثبات شود.

گرمایش بالا و طول عمر باتری کم نیز ممکن است در میان سایر تاثیرات متعدد اورکلاک کردن باشد، و استفاده ی بلند مدت می تواند حتی طول عمر خود پردازنده را نیز کاهش دهد. اما باز هم مزایای اجرای آن می تواند قابل توجه باشد.

طول عمر باتری خود را افزایش دهید

دقیقا همان طور که شما می توانید دستگاه روت شده ی خود را به این گ.نه تنظیم کنید که طول عمر باطری را فدای سرعت بکند، این کار را به صورت برعکس نیز می توانید انجام دهید.

تعدادی راه برای شما وجود دارد قدرت زیادی را با هر بار شارژ کردن کسب نمایید. هیچ کدام از راه ها را نمی توان به عنوان راهکاری قابل قبول پذیرفت، اما استفاده ترکیبی از برخی از آن ها و یا حتی همه ی آنها ممکن است سودبخش باشد.

این روش ها شامل پیچیدگی مبنی بر ویژگی های هسته ی عادی باشد. شما می توانید آندرکلاک نمایید تا سرعت ساعت خود را کاهش دهید. اگر شما برنامه های قدرتمندی برای پخش بازی های سنگین نمی کنید، می توانید سرعت ماکسیمم ساعت را تنظیم کنید که کمی بالا تر از حالت پیش فرض است. احتمالا شما تفاوتی در عملکرد مشاهده نخواهید کرد و ممکن است چند دقیقه بیشتر از باتری خود دریافت نمایید.

حتما دانلود کنید: ۱۴ تا از بهترین بازی های اندرویدی در حال حاضر (طبق نظر کاربران و کارشناسان)

به صورت مشابه شما می توانید سرعت کلام را به حداقل رسانید تا پایین تر باشد (البته اگر هسته شما آن را ساپورت می کند)، از این رو اندازه ی قدرتی که دستگاه استفاده می کند زمانی که در حالت اسلیپ است کاهش می یابد.

به علاوه تعدادی برنامه وجود دارد که باعث می شود طول عمر باتری شما افزایش یابد. Greenify کمک می کند تا از اجرای برنامه ها در پس زمینه خود داری شود، Walelock Detector به شما کمک خواهد کرد تا مشکلات باتری و برنامه هایی را که باعث این مشکلات می شوند را شناسایی کنید و Deep Sleep Battery Saver اطمینان حاصل می کند که تلفن منابع کمی را زمانی که در حال استفاده نبود استفاده می کند.

برنامه آخر به گونه ای کار می کند که مشابه حالت های ذخیره قدرت موجود در دستگاه های اخیر مانند Galaxy S5 و یا LG G3 نیست و همچنین قابلیت هایی دارد که نیازمند روت هستند.

بهبود سخت افزار

برخی از دستگاه ها ویژگی های اضافی دارند که به صورت پیش فرض اغلب توسط شبکه ای که آن را می فروشد پنهان و یا غیر فعال هستند. این امکانات ممکن است شامل ساپورت برای USB On-The-Go که شما را قادر می سازد تا جانبی های USB همچون فلش مموری باشد و wi-fi tethering که شما را قادر می کند تا اتصال اینترنت را هنگامی که در راه هستید با لپتاب به اشرتاک بگذارید.

در کنار خطوط مشابه، شما همچنین می توانید بیشتر سخت افزار هایی را که دریافت می کنید را درست نمایید. با برنامه های متعدد روت می توانید برخی از برنامه های از قبل نصب شده و دستگاهتان را ادار به آزاد کردن حافظه می کند را غیر فعال کنید. این برنامه ها به شما همچنین این اجازه را می دهد تا کنترل کنید که کدام برنامه در حال بوت اجرا می شود تا حافظه ی دریافتی شما را به حداکثر رسانده و روشنایی خودکار و تن های رنگ صفحه را تنظیم نماید.

همچنین هک های دوربین و صدای متعددی وجد دارد که می تواند خروجی از این بخش های تلفن را تقویت نماید. این برنامه ها معمولا نسبت به دستگاه متفاوت هستند، پس قسمت تم و برنامه xdadevelopers.com را برای گوشی خود چک کنید. در صفحه [MOD] را سرچ کنید تا سریعا mod های در دسترس برای تلفن خود را بیابید.

بک آپ گرفتن از تلفن خود

در نهایت زمانی که شما هر کدام از mod های ذکر شده در اینجا را ایجاد می کنید، باید همیشه تلفن خود را قبل از هر چیزی بک آپ کنید.

اینکه در هنگام فلش کردن ROM یا دیگر mod ها کار ها درست پیش نروند چیز عجیبی نیست. در این صورت شما می توانید به آاسنی گوشی خود را ریکاوری کنید؛ البته اگر بک آپ داشته باشید. یک بک آپ Nandroid توسط recovery ایجاد شده و یک تصویر فوری از تمامی چیز های موجود در دستگاه شما است – OS، برنامه ها، داده ها و همه. بازگرداندن این بک آپ گوشی شما را به حالت قبلی خود باز خواهد گرداند، هر گونه هک پسین را خنثی کرده و از هر مشکلی که رخ داده است پرهیز خواهد کرد.

حتما بخوانید: بهترین و ساده ترین روش بازیابی پیام های حذف شده در گوشی اندروید

و زمانی که یک بک آپ Nandroid گزینه ی بک آپ برای فلشر های ROM هست، برنامه هایی مانند Titanium Backup و یا Helium می تواند داده ها و برنامه های شما را به شکلی که به آسانی قابل برگشت باشد بک آپ کند؛ حتی اگر گوشی را به تنظیمات کارخانه بازگردانید.

 

دلایل متعدد دیگری وجود دارد تا به شما بگوید چرا باید تلفن خود را روت نمایید. اگر شما با مشکلی طاقت فرسا با تلفن خود برخوردید، این مشکلات همیشه با روت کردن و استفاده از mod خای قابل فلش از چارچوب Xposed قابل حل خواهد بود. و خمچنین راهی بسیار فوق العاده است تا زندگی جدیدی را با ظاهری جدید و یا نسخه ی جدیدی از اندروید OS به دستگاهی قدیمی وارد کنید.

میلاد حیدری

کتاب بخون، بخند و خوب باش تا همه مون در آرامش باشیم... سالهاست در زمینه آموزش رایگان در زمینه های اینترنت، کامپیوتر و دنیای تکنولوژی فعالیت می کنم و هدفم ارتقای سطح علمی هموطنان عزیز در سراسر دنیاست. سوالات خود را مطرح کنید در حد توان پاسخ خواهم داد...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا