7 علت داغ شدن گوشی هوشمند+ 12 روش حل مشکل
احتمالا تا به حال برای شما هم پیش آمده که گوشی تان داغ شود اما دلیلش را نمی فهمید. در واقع گرم شدن گوشی به خاطر استفاده بیش از حد غیر عادی نیست، اما گاها می تواند نشان دهنده یک مشکل بزرگ تر باشد.
دلایل زیادی برای داغ شدن بیش از حد گوشی وجود دارد، پس بهتر است در موردش فکر و علتش را کشف کنید. برای آشنایی با برخی از رایج ترین دلایل داغ شدن گوشی، نحوه عیب یابی و پیشگیری از این اتفاق، این مقاله را بخوانید.
چرا گوشی ها داغ می کنند؟
عوامل مختلفی باعث داغ شدن یک گوشی می شوند و به طور کلی شدت شان متفاوت است. گوشی شما ممکن است در اثر نور مستقیم خورشید، اجرای بیش از حد برنامه ها، بدافزار، شارژر معیوب، آسیب داخلی، مسدود شدن تهویه یا قدیمی شدن سخت افزار داغ شده باشد.
در ادامه دلایل مختلف داغ شدن بیش از حد گوشی را توضیح می دهیم تا به شما در درک مشکل و جلوگیری از آن در آینده کمک کند.
1-محیط گرم یا نور مستقیم خورشید
اگر تا به حال گوشی تان را در یک روز آفتابی بیرون گذاشته باشید، ممکن است هنگام لمس حس کنید خیلی داغ است و شوکه شوید. نور مستقیم خورشید یکی از مقصر های همیشگی داغ شدن بیش از حد گوشی است، بنابراین وقتی در خارج از منزل هستید گوشی تان را از تابش نور مستقیم خورشید دور نگه دارید.
علاوه بر تابش مستقیم و طولانی مدت خورشید، گوشی تان ممکن است بعد از نشستن طولانی مدتِ شما در یک محیط گرم مثل ماشین در یک روز گرم تابستان هم داغ شود.
2- فشار بیش از حد روی پردازنده
یک گوشی هوشمند نوعی کامپیوتر کوچک است منتهی با این تفاوت که کامپیوتر ها فن داخلی دارند تا آن را خنک نگه دارند اما گوشی ها ندارند. با اینکه گوشی های هوشمند برای استفاده روزمره در هوای گرم عالی هستند، اما تا یک حدی تحمل دارند. اگر همزمان از چند برنامه از گوشی تان کار بکشید، فشار زیادی به پردازنده وارد و باعث داغ شدن بیش از حد آن می شود.
چند نمونه از مواردی که ممکن است باعث فشار بیش از حد روی پردازنده شود ، عبارتند از:
- اجرای بیش از حد برنامه در آن واحد
- پخش محتوای ویدیویی از پلتفرمهایی مثل نتفلیکس یا یوتیوب
- ضبط ویدیو های طولانی با گوشی
- انجام بازی برای مدت زمان طولانی
- استفاده غیربهینه از چیز هایی مثل تصاویر پس زمینه متحرک یا ویجت ها
- بالا بودن روشنایی صفحه نمایش در هر بار استفاده
از دست ندهید: مقایسه امنیت پیام رسانهای واتساپ، تلگرام و سیگنال
3- بدافزار
اگر گوشی تان را در یک محیط گرم رها نکرده اید یا حتی از پردازنده گوشی با برنامه های بیش از حد کار نکشیده اید، ممکن است مشکل از بدافزار موجود در گوشی تان باشد.
درست مثل کامپیوتر های دسکتاپ که مستعد ابتلا به انواع ویروس ها و بدافزار های آنلاین هستند، گوشی ها هم این گونهاند. گاهی اوقات این عوامل باعث فشار بیش از حد به پردازنده گوشی و خاموش شدن آن می شود. ممکن است بدافزاری در گوشی تان کار گذاشته باشید که برنامه ها، ویجت ها و سایر فرآیند ها در پس زمینه را در حالت اجرا نگه می دارد. در نتیجه پردازنده گوشی تان هم تحت فشار قرار می گیرد.
در حقیقت هنگامی که فشار زیادی به پردازنده تان وارد می شود، گرمای بیشتری تولید می کند.
4- شارژر یا باتری معیوب
شارژر ها، کابل ها و باتری های آسیب دیده یا معیوب می توانند گوشی شما را بیش از حد گرم کنند. اگر از شارژر استفاده کردید و متوجه بوی سوختگی، جای سوختگی یا آب شدن پلاستیک شدید، فورا استفاده از آن را متوقف کنید. مراقب باشید هنگام جدا کردن آن از گوشی یا پریز برق خودتان را نسوزانید.
تعویض شارژر یا باتری معیوب در سریع ترین زمان ممکن باعث رفع داغ شدن بیش از حد گوشی شما می شود. بهتر است فقط از شارژر باکیفیت استفاده کنید. باید کابل ها و شارژرهای تان اورجینال و مربوط به همان گوشی باشند.
5- آسیب داخلی گوشی
اگر گوشی شما به غیر از باتری آسیب های داخلی دیگری هم داشته باشد، ممکن است باعث داغ شدن بیش از حد آن شود. افتادن گوشی غیر عادی نیست، اما انجام این کار ممکن است منجر به شل شدن قطعات و اتصال کوتاه و داغ شدن بیش از حد گوشی شود. آسیب های دیگر به خمیر سیلیکونی یا حرارتی گوشی شما ممکن است آن را در انتقال گرما از پردازنده بی اثر کند.
6- مسدود شدن تهویه
گوشی شما از درگاه شارژرتان به عنوان تهویه استفاده می کند و اگر توسط چیزی مسدود شود، می تواند باعث داغ شدن گوشی تان شود. مسدود شدن تهویه، یک روز گرم تابستانی یا بیش از حد ماندن گوشی در معرض نور مستقیم خورشید همگی باعث گرم شدن بیش از حد آن می شود. می توانید پورت شارژ را با یک گوش پاککن یا خلال دندان تمیز کنید.
نصب کنید حتما: ۵ اپلیکیشن برتر ضد هک اندروید (و ۶ نکته امنیتی)
7- قدیمی بودن گوشی دارید
قدیمی شدن یک گوشی هم احتمال داغ شدن آن را افزایش می دهد. سختافزار های قدیمیتر گوشی شما مثل خمیر حرارتی پردازنده تان، فرسوده می شوند. اگر خمیر حرارتی فرسوده شود، باعث می شود گوشی سریع تر داغ شود.
به طور مثال اگر قصد استفاده از بلوتوث را ندارید، بهتر است برای استراحت پردازنده آن را خاموش کنید.
چه طور دمای گوشی را تشخیص بدهیم؟
این یادتان باشد که همه گوشی ها تا حدی داغ می شوند، اما چطور می توان فهمید که چه دمایی نگران کننده است؟ معمولا، دمای داخلی گوشی شما در حالت عادی از 37 تا 43 درجه سانتی گراد متغیر است.
در ادامه به چند نکته برای تشخیص اینکه آیا دمای گوشی شما غیر عادی است یا خیر، اشاره می کنیم.
برای کاربران آیفون:
هیچ راهی برای خواندن دما در آیفون وجود ندارد. اما می توانید از ویژگی Battery Health برای مشاهده اطلاعات مربوط به مصرف باتری و برنامه هایی که بیشترین مصرف باتری را دارند، استفاده کنید.
برای فهمیدن دما ، این مراحل را دنبال کنید:
1-به قسمت Settings بروید.
2- سپس گزینه Battery را انتخاب کنید.
3- برای مشاهده اطلاعات مصرف باتری، Battery Health را انتخاب کنید.
نکته: در Battery Health، با نگاه کردن به Maximum Capacity وPeak Performance Capality، بررسی کنید که آیا باتری تان فرسوده شده است یا خیر. اگر باتری کم تر از 100% کار می کند یا در اوج فعالیت کار نمی کند، ممکن است نیاز به تعویض داشته باشد.
یک مقاله کامل برای گوشی آیفون: روش پایین آوردن دمای گوشی آیفون داغ شده
برای کاربران اندروید:
همانند آیفون، نمی توانید دمای گوشی اندرویدتان را مستقیما از گوشی اندازه بگیرید. می توانید از برنامه ای به نام AIDA64 (لینک دانلود) استفاده کنید. این برنامه جزئیات مهمی در مورد سخت افزار و نرم افزار گوشی تان مثل مقدار رم که استفاده می کنید، سرعت CPU و میزان داغ بودن گوشیتان به شما نشان دهد.
برای بررسی میزان مصرف باتری در اندرویدتان مراحل زیر را استفاده کنید:
1-Settings را باز کنید.
2- روی Battery کلیک کنید.
3- Battery Usage را انتخاب کنید تا وضعیت باتری را در 24 ساعت گذشته ببینید.
چه طور گوشی تان را خنک کنید؟ 12 روش ساده
اگر گوشی تان بیش از حد گرم شد، چند گام ساده برای عیب یابی آن وجود دارد. کار های زیر را انجام بدهید تا گوشی تان را به حالت عادی برگردانید.
1-از نور مستقیم خورشید اجتناب کنید
همانطور که پیش از این نیز گفته شد؛ اگر گوشی شما به دلیل زیاد ماندن زیر نور خورشید، بیش از حد گرم شده است، آن را بردارید. در واقع گوشی تا زمانی که زیر پرتوهای خورشید بماند، بعید است که خنک شود.
نکته مهم دیگر این که گوشی را در فریزر قرار ندهید. برخی از افراد فکر می کنند این کار باعث می شود دمای گوشی سریع تر پایین بیاید، اما تغییر شدید دما از گرم به سرد می تواند باعث آسیب بیشتر به گوشی شود. در عوض، فقط آن را در یک مکان خشک و خنک قرار دهید و چند دقیقه به حال خودش رها کنید تا به حالت عادی برگردد.
2-حالت هواپیما را روشن کنید
حالت هواپیما می تواند به رفع گرم شدن بیش از حد گوشی کمک کند زیرا همه برنامه های غیر ضروری که ممکن است در پس زمینه در حال اجرا باشند را غیرفعال می کند. این کار ممکن است روند خنک شدن را تسریع کند.
راه حل دیگر خاموش کردن کامل گوشی است که می تواند سریع تر دمای گوشی را به حالت عادی اش برگرداند.
دانلود کنید: ۱۲ اپلیکیشن ضروری که هر کاربرد اندروید در ایران نیاز دارد
3-قاب گوشی را بردارید
قاب های گوشی برای محافظت در برابر آسیب های فیزیکی بسیار مهم هستند، اما بسیاری از آن ها تهویه ضعیفی دارند. آن ها در واقع گرما را در گوشی شما به دام می اندازند و در خنک شدن آن اختلال ایجاد کنند. اگر گوشی تان بیش از حد گرم شود، برای کمک به کاهش دما، قاب را بردارید.
4-گوشی را در کنار یک فن قرار دهید
اگر به فن یا کولر دسترسی دارید، گوشی تان را در معرض هوای خنک قرار بدهید تا فرآیند خنک کردن تسریع شود. حتی اگر به فن دسترسی ندارید، با فوت کردن در گوشی می توانید به سرعت سریع تر آن را به دمای عادی بازگردانید.
برخی از شارژر ها برای گوشی های قوی تر طراحی شده اند. پس اگر از شارژری استفاده کنید که برای مدل گوشی خاص شما مناسب نیست، می تواند باعث آسیب باتری و داغ شدن بیش از حد آن شود. نکته اصلی که باید از آن مطمئن شوید این است که ورودی گوشی شما با خروجی آداپتور شارژی که استفاده می کنید یکسان باشد.
5-برنامه های در حال اجرا را ببندید
با بستن برخی از برنامه هایی که استفاده نمی کنید، فضای رم را باز می کنید. این کار باعث می شود تا گوشی شما سریع تر کار و دمای مناسب را حفظ کند.
باتری شما در چنین شرایطی بیشتر دوام می آورد. علتش این است که سیستم برنامه ها را هنگام اجرا متوقف می کند.
همچنین بهتر است برنامه هایی که استفاده نمی کنید را هم حذف کنید. گاهی اوقات، بستن چنین برنامه هایی باعث می شود تا گوشی تان بهتر کار کند.
6- کمتر با گوشی کار کنید
استفاده از گوشی برای انجام بازی و سر زدن به شبکه های اجتماعی یکی از بدترین عادت ها و یکی از مهم ترین دلایلی است که باعث می شود مردم گوشی بخرند.
اگر بتوانید این عادت تان را کنار بگذارید، گوشی شما ایمن تر خواهد بود. اما اگر برای تان سخت است، حداقل به شیوه و زمان استفاده از گوشی سر و سامان بدهید.
شما می توانید بعد از کمی بازی استراحت کنید. به طور مثال وقتی مرحله ای را در Asphalt 9 به اتمام می رسانید، استراحت کنید. این کار باعث می شود گوشی تان نفس بکشد.
7- از یک قاب ساده استفاده کنید
کاور یا قاب در اکثر گوشی ها استفاده می شود. آن ها از گوشی شما در برابر آسیب و فرسودگی محافظت می کنند و سبک منحصر به فردی به آن می دهند.
با این حال، اگر یک قاب سیلیکونی یا پلاستیکی سنگین داشته باشید، گوشی شما بیش از حد گرم می شود. شاید خیلی مهم به نظر نرسد اما سرمایهگذاری روی قاب های باکیفیت سلامت گوشی شما را تضمین می کند.
معمولا قاب های بیکیفیت گرما را به دام می اندازند و بیشتر باعث داغ کردن گوشی تان می شوند.
8- تنظیمات گوشی را بهینه کنید
گاهی اوقات، بهینه نکردن تنظیمات باعث داغ شدن گوشی است. مثلا بیشتر افراد روشنایی گوشی شان را بالا می برند تا بهتر بازی یا فیلم تماشا کنند.
اما اگر گوشی شما روشنایی صفحه کم تری داشته باشد، از نظر دما متعادل تر خواهد بود.
امروزه اکثر گوشی های iOS و اندروید دارای قابلیت روشنایی خودکار هستند. روشنایی گوشی شما بسته به جایی که هستید تغییر می کند. پس خیلی نگران داغ شدن گوشی تان نباشید.
9- برنامه های گوشی را آپدیت کنید (تصویر بالا)
حتما به اپل یا گوگل استور سر بزنید تا مطمئن شوید که برنامه ها آپدیت هستند. شاید برای تان هزینه داشته باشد اما گوشی تان مشکلات گرمایشی کم تری خواهد داشت و دیرتر آسیب می بیند.
از طرفی هم برخی از برنامه های قدیمی مستعد حملات بدافزاری هستند که سیستم را تحت فشار قرار می دهند. پس آن ها و همین طور سیستم عامل تان را مرتبا آپدیت کنید.
حتما یکی از اینها را نصب کنید: ۷ بهترین آنتی ویروس های گوشی اندروید
10- گوشی تان را خوب شارژ کنید
شارژ درست برای گوشی شما لازم است. این امر هم فقط با عدم استفاده از گجت یا برنامه ها در هنگام شارژ، اینترنت داده یا وایفای و استفاده از کابل سالم میسر می شود.
حواس تان به ساعاتی که گوشی تان نیاز به شارژ دارد، باشد. با این کار از شارژ بیش از حد دستگاه و داغ کردن آن جلوگیری خواهید کرد. باتری هم عمر طولانی تری خواهد کرد.
11- تنظیمات را دوباره انجام بدهید و گوشی را ریستارت کنید
اگر دستگاه را دوباره ریست کنید، عالی کار خواهد کرد. این ترفندها اکثر باگ ها و بدافزار ها را از بین می برد.
اگر هم بعد از بستن برنامه های پس زمینه، و گوشی همچنان داغ می شود، گوشی را ریستارت کنید. البته این فرآیند ها در همه گوشی یکی نیست.
12- گوشی را تمیز نگه دارید
علاوه بر سیستم خنک کننده داخلی، گوشی شما پورت هایی هم دارد. دور نگه داشتن گوشی از گرد و غبار و خاک، کمک می کند این دریچه ها بسته نشوند.
برخی از پورت هایی که باید تمیز شوند، سوکت شارژر، بلندگو و پورت صدا هستند. برای این کار از یک گوش پاک کن استفاده کنید.
در ادامه دانلود کنید: ۳ نرم افزار حل مشکل هنگ و کاهش سرعت گوشی
یک راه حل دیگر: نصب برنامه Clean master
این برنامه بهترین برنامه افزایش سرعت گوشی است که نه تنها با خالی کردن فضای گوشی و بستن برنامه های در حال اجرا، به کاهش دمای گوشی کمک می کند، بلکه رم گوشی را نیز خالی می کند. در حال حاضر برای اندروید موجود می باشد و همه کارهای بالا را یکجا برای شما انجام می دهد. دقت کنید که گوشی های آیفون هیچ نیازی به برنامه افزایش سرعت ندارند چون تمام کارهای بالا توسط خود سیستم عامل انجام می شوند:
در این صورت آلودگی ها از بین می روند و هوا به گردش در خواهد آمد. یادتان باشد از سفید کننده یا مواد مرطوب روی گوشی تان استفاده نکنید. در کل تمیز کردن در حالی که گوشی خاموش است، ایمن تر است.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!