آموزش اینترنت

گوگل آنالیتیکس چیست؟ و روش شروع به کار برای مبتدی ها

Ready for Charb gif

گوگل آنالیتیکس یک ابزار رایگان است که می ­تواند به شما در پیدا کردن کسانی که وب سایت تان را مشاهده کرده ­اند، کار هایی که حین حضور در وب سایت شما انجام داده ­اند و دیگر داده­ های ضروری کمک کند. دنبال کردن این اطلاعات یک راه عالی برای بدست آوردن دیدگاه در خصوص چگونگی تعامل مردم با صفحات وب شما است.

ضمنا، این تنها برای به دست آوردن ترافیک وب ­سایت از طریق کامپیوتر های دسکتاپ نیست. شما می ­توانید از گوگل آنالیتیکس برای فعالیت کاربران پلتفرم موبایلی هم استفاده کنید. مشکل این ­است که با این قبیل داده­ های موجود دقیق و کامل، ممکن است گوگل آنالیتیکس برای تازه­کاران و مبتدی ها کمی چالش برانگیز باشد.

چه کار هایی می ­توانید با گوگل آنالیتیکس انجام دهید؟

زمانی که شروع به استفاده از گوگل آنالیتیکس کنید، قادر به ­بدست آوردن اطلاعتی درباره طرز رفتار بازدیدکنندگان در وبسایت تان هستید. با استفاده از این اطلاعات ، می ­توانید اصلاحاتی برای افزایش مشارکت بازدیدکنندگان در صفحات تان به دست آورید.

 


چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!


 

چند مثال از دیدگاه ­های موجود عبارتند از:

  • با نگاه کردن به محبوب ­ترین صفحات سایت تان ببینید که مردم چه محتوا هایی را بیشتر از همه دوست داشته ­اند. اگر دیدید که بازدید کنندگان در یک قسمت مخصوص صفحه وب تنها ده ثانیه زمان صرف کرده­ اند، شاید بتوانید با اضافه کردن اطلاعات بیشتر یا المان­ های بصری بهتر؛ سایت تان را ارتقاء دهید.
  • محتوای جدیدی بر اساس چیزی که درباره علایق بازدیدکنندگان از داده ­ها می ­دانید را اضافه کنید. اگر بازدیدکنندگان به بازی ­های کامپیوتری علاقه­مند هستند، شاید بتوانید مقاله ­ای درباره بازی ­های مورد علاقه ­تان بنویسید! با این روش می ­توانیم هم خودمان و هم خواننده را خوشحال نگه داریم.
  • اگر متوجه شدید که بازدیدکنندگان تنها بعد از چند ثانیه از سایت تان خارج می ­شوند، می ­تواند به این معنا باشد که صفحه شما، چیزی که آن ­ها انتظار دارند و به­ دنبالش هستند را ارائه نمی ­دهد.

شروع به کار با گوگل آنالیتیکس

قبل از انجام هر کاری، حدس می ­زنم که شما از قبل یک حساب کاربری گوگل داشته­ باشید. داشتن حساب کاربری برای استفاده از هر گونه خدمات گوگل من­جمله گوگل آنالیتیکس ضروری است. اگر از قبل یک حساب کاربری دارید؛ دیگر نیاز نیست که برای گوگل آنالیتیکس یک حساب کاربری جداگانه بسازید.

 

با تنظیم کردن حساب کاربری گوگل آنالیتیکس شروع کنید. زمانی­که تمام شد، گوگل به شما یک کد می ­دهد که باید آن را در صفحه وب تان وارد کنید. زمانی­که کد به­طور صحیح نصب شد، شروع به پیدا کردن داده­ های بازدیدکنندگان می ­کند و آن ­ها را به کنسول آنالیتیکس شما می ­فرستد.

در اینجا به تفکیک قدم ­به ­قدم پروسه اشاره می ­کنیم:

1-وارد داشبورد گوگل آنالیتیکس تان شوید

2- بر روی گزینه “ ADMIN ” در سمت چپ پایین منو کلیک کنید.

3- یک اکانت بسازید یا انتخاب کنید.

4-زیر” property ” بر روی اطلاعات ردیابی “ tracking info ” کلیک کنید.

5-بر روی کد ردیابی “tracking code” کلیک کنید.

6-در نهایت کد ردیابی را روی وبسایت تان نصب کنید.

 

چگونگی نصب کد گوگل آنالیتیکس در وبسایت ­های استاتیک

سایت ­های استاتیک برپایه کد های ساده بنا شده ­اند و از پلتفرم ­هایی مانند وردپرس ( WordPress )، دروپال (Drupal) یا جوملا ( Joomla ) استفاده نمی­ کنند. به این دلیل که نیاز نیست در حین انجام کار، تولید محتوا کنید، اغلب وارد کردن کد گوگل آنالیتیکس در صفحه­ تان آسان ­تر است.

1-کد اسنیپت ردیابی ارائه شده را کپی کنید

2-در هر صفحه از وبسایت تان کد اسنیپت ردیابی را الصاق کنید. فقط قبل از </head> tag

3- تغییرات را ذخیره کنید و صفحات به­ روز رسانی شده را در سرور وب تان بارگزاری نمایید

4- به مدت 24 تا 48 ساعت صبر کنید تا داد­ه­ ها در حساب کاربری گوگل آنالیتیکس تان ظاهر شوند

چگونگی نصب کد گوگل آنالیتیکس در وبسایت ­های داینامیک

از آن جایی که کد وبسایت ­های داینامیک می ­توانند مرتبا تغییر کنند، ممکن است دانستن مکان دقیق جایی­که باید کد گوگل آنالیتیکس را نصب کنید؛ چالش برانگیز باشد. خوش­بختانه بیشتر پلتفرم­ های داینامیک مانند وردپرس (Wordpress)، پلاگین ­هایی ( plugins ) دارند که می­ توانند خودشان کار را برای تان انجام دهند.

زمانی­که پلاگین را نصب کرده باشید و وارد آی­دی (ID) ردیابی گوگل آنالیتیکس تان شده­ باشید، به­طور خودکار کد های ضروری در صفحه وب تان وارد می ­شوند. بعد از آن شما قادر خواهید بود که ترافیک وبسایت تان را نظیر هر وبسایت دیگری ردیابی کنید.

دانلود کنید: 5 تا از بهترین آنتی ویروس های (رایگان) برای ویندوز

برخی از پلاگین ­هایی که برای این کار پیشنهاد می ­شوند عبارتند از:

  • مانستر اینسایت (Monster Insight)
  • گوگل سایت کیت (Google Site Kit)
  • Analytify – GA Dashboard

فهمِ اصطلاحات مخصوص و ضروری گوگل آنالیتیکس

داشبورد گوگل آنالیتیکس بیشترین داده ­ها را با جزئیات نشان می ­دهد ( در متن اصلی این متن زیر عکس نوشته شده)

word image 47624 3

اگر چه این مفهوم به اندازه کافی ساده است؛ اما برای استفاده موثر از گوگل آنالیتیکس باید اصطلاحات مخصوص گوگل را بدانید. در این جا به برخی از مهم ­ترین اصطلاحاتی که در کنسول آنالیتیکس تان به آن ­ها بر خواهید خورد را آورده ­ایم:

 

اتریبیوشن (Attribution)

پیش از این؛ اتریبیوشن به ­عنوان ردیابی مذاکره شناخته می ­شد. این پروسه تخصیص دادن اعتبار برای مذاکره از یک مشتری به یک منبع یا فرد دیگری می ­باشد. در برخی موارد، ممکن است واضح باشد که اعتبار به­کجا باید برود.

آسان ­ترین راه برای فکر کردن درباره اتریبیوشن، دیدن این مثال است: تصور کنید که یک سایت فروشگاه اینترنتی راه­ اندازی کرده ­ام و در آن ماگ می­ فروشم و سه راه مختلف دارم تا مردم بتوانند مغازه من را پیدا کنند:

از طریق جستجوی اصلی (جستجوی مردم برای “ماگ”، جستجوی پولی (با کلیک کردن مردم روی تبلیغات) و رسانه اجتماعی ( به اشتراک گذاری لینک توسط مردم ).

رویداد (Event)

یک رویداد هر گونه تعاملی است که منجر به بازدید از صفحه یا مذاکره در گوگل آنالیتیکس شود. به­ عنوان مثال: زمانی ­که یک کاربر به سمت /blog/ هدایت می ­شود و از صفحه اصلی بازدید می ­کند، یک رویداد به­حساب می ­آید. وقتی آن ­ها بر /بلاگ/5 تا _از بهترین _محصولات _آلوئه­ورا /blog/top-5-best-aloe-vera-products/ کلیک می ­کنند یک رویداد دیگر اتفاق افتاده ­است.

تعریف رسمی رویداد بدین صورت است: “تعامل یک کاربر با نرم افزار شما که قابل اندازه ­گیری باشد”

رویداد­ ها برای گزارشگری مرسوم و اتریبیوشن مورد استفاده قرار می­ گیرند؛ اما همچنین می ­توانند برای اهدافی مثل ردیابی فروشگاه اینترنتی استفاده شوند. پس مهم است تا چگونگی کارکرد آن ­ها در گوگل آنالیتیکس 4 (GA4) را بدانید.

نرخ تعامل/ نرخ تعامل به­ازای هر کاربر (Engaged sessions/Engaged Sessions Per User)

نرخ تعامل، یک مقیاس جدید است که GA4 معرفی کرده. این شماره سشن ­هایی (Sessions) است که در آن یک کاربر حداقل یک ثانیه در یک صفحه وقت صرف کرده است. این مقیاس این تصور را به شما می ­دهد که مردم چه مدت زمانی را در صفحه شما سپری می ­کنند و در فهمیدن نوع محتوایی که کارایی بهتری برای مخاطب شما دارد و درصورت وجود مشکلی از تجربه کاربران در سایت تان به شما کمک می­ کند.

نرخ­ های تعامل لزوما چیزی شبیه ­به متوسط مدت زمان سشن (Average Session Duration) ” مدت زمان سپری شده در یک سایت در طول هر بازدید”، که همچنین یک مقیاس بسیار مهم برای اندازه­گیری مشارکت است، نیست.

چطور وارد دنیای طراحی وب شویم؟ چه مهارت هایی مورد نیاز است؟

به­عنوان مثال، یک نرخ تعامل می ­تواند از چندین بازدید یک کاربر در روز یا هفته معین باشد؛ اگر که آن کاربر بیشترین زمانش را در یک قسمت مخصوص از وبسایت شما سپری کرده­ باشد. این می­ تواند در زمانی­که تنها یک راه برای کاربران به­ منظور رسیدن به آن قسمت از وبسایت وجود دارد، اتفاق بیفتد.

دیتا استریم (Data Stream)

دیتا استریم ­ها مجموعه ­ای از نقاط داده هستند که در زمان واقعی (Real Time) توسط GA4 تولید یا دریافت شده ­اند. یک دیتا استریم می ­تواند هر نوع داده ­ای را من­جمله بازدید های وب سایت، منشن (Mention) در رسانه ­های اجتماعی، سفارشات آنلاین و موارد بسیار دیگری را شامل شود.

در GA4، می ­توانید دیتا استریم ­های چند گانه ­ای برای یک شرکت، محصول یا دسته ­بندی بسازید. همچنین هر دیتا استریم می ­تواند مجموعه ابعاد و مقیاس ­ها یا شاخص ­های کلیدی عملکرد (KPI) خودش را داشته باشد.

چرخه حیات (Life Cycle)

چرخه حیات یک ویژگی جدید در گوگل آنالیتیکس 4 است که به شما در پی ­بردن به مسیر کاربران تان کمک می­ کند. این یک نظر کلی درباره عملکرد های کاربران مختلف، همچون بازدیدشان از صفحه و تعامل شان با آن، در وبسایت تان را به شما می ­دهد.

می­ توانید با استفاده از گزارشات چرخه حیات بیشتر متوجه شوید که کدام صفحات محبوب ­تر هستند و چگونه مورد استفاده قرار می­ گیرند. شما همچنین می ­توانید ببینید که کاربران در کجا سایت شما را ترک کرده ­اند یا ماندگار شده اند.

Measurement ID

Measurement ID یک ویژگی جدید است که در گوگل آنالیتیکس 4 معرفی شده و به شما اجازه می ­دهد تا نسخه ­های چندگانه سایت تان با همان مشخصه را ردیابی کنید. به­عنوان مثال: اگر شما یک نسخه جدید از سایتِ خود را بسازید و بخواهید آن را مقابل نسخه فعلی آزمایش کنید، می ­توانید از این ویژگی برای ردیابی هر دو نسخه به طور هم زمان استفاده کنید.

حتما بخوانید: ۱۵ تا از پردرآمدترین شغل های دنیا در سالهای ۲۰۱۹-۲۰۲۵

بررسی وضعیت کاربران (User Explorer)

بررسی وضعیت کاربران یک ابزار در گوگل آنالیتیکس است که به شما اجازه می ­دهد تا اطلاعات جزئی درباره تک ­تک کاربران را ببینید. این اطلاعات شامل صفحاتی که مشاهده کرده ­اند، رویداد هایی که ایجاد کرده ­اند و مسیر مذاکره ­شان می ­شود.

کاربرد موبایل (Mobile Usage)

امروزه بیش از نیمی از کاربران وب با استفاده از موبایل و دستگاه ­هایی همچون تلفن­ های هوشمند یا تبلت ­ها به اینترنت متصل می ­شوند. این ضروری است بدانید که چند درصد از بازدیدکنندگان تان از طریق موبایل هستند و آیا در رفتارشان تفاوتی با کاربران دسکتاپ وجود دارد یا خیر؟

دموگرافی مخاطب (Audience Demographics)

دموگرافی مخاطب به شما این امکان را می ­دهد تا اطلاعات هدف ­گذاری شده بیشتری همچون سن، جنسیت و دسته­ بندی علایق شان را ببینید. اگر بیشتر کسانی که از شما خرید می­ کنند؛ خانم­ های بین 45 تا 54 سال هستند، پس خوب است بدانید که می ­توانید بر کمپین ­های بازاریابی که برای این گروه هدف گذاری شده موثر هستند؛ تمرکز کنید.

صفحه فرود (Landing page)

صفحه فرود اولین صفحه ­ای است که کاربران زمانی که به وبسایت شما می ­رسند، می ­بینند. بارگذاری صفحات اهمیت بالایی دارد؛ زیرا به شما اجازه می ­دهد تا اولین برخورد به­ خوبی شکل بگیرد و کاربران را برای ماندن در سایت شما متقاعد کند. به ­عنوان مثال: اگر یک صفحه فرود برای محصولی که می ­فروشید دارید، باید اطمینان حاصل کنید که صفحه به ­طور عالی تزیین شده باشد و استفاده از آن آسان باشد؛ در این ­صورت احتمال این­ که کاربران محصول شما را خریداری کنند؛ بالاتر خواهد رفت .

حتما بخوانید: ۱۱ نکته برای اینکه کالایی را در فضای مجازی به فروش برسانید

کاربران فعال (Active users)

مقیاس کاربران فعال، تعداد کاربران منحصر ­به ­فردی که در طول یک دوره مشخص با سایت یا اپلیکیشن شما تعامل داشته ­اند را اندازه ­گیری می ­کند. شما همچنین می ­توانید کاربران فعال را توسط شاخص ­های مختلفی از جمله: تاریخ، کشور، دستگاه و غیره تقسیم ­بندی کنید.

رفتار (Behavior)

تمرکز قسمت رفتار گوگل آنالیتیکس بر چگونگی تعامل کاربران با وب سایت یا اپلیکیشن شما است. این گزارش شامل اطلاعاتی همچون صفحاتی که بازدید می­ کنند، مدت زمانی که در یک صفحه صرف می­ کنند و فعالیت هایی که حین بودن در سایت یا اپلیکیشن شما انجام می ­دهند، می ­شود. این داده می ­تواند برای تشخیص بخش ­هایی از وب سایت یا اپلیکیشن تان که نیاز به ارتقاء دارند نیز مفید باشد.

تفاوت بین گوگل آنالیتیکس و گوگل آنالیتیکس 4

Google Analytics

اسکرین شات از گوگل آنالیتیکس قدیمی ( معمولا به عنوان یونیورسال آنالیتیکس یا UA شناخته می ­شود).”در متن اصلی این متن زیر عکس نوشته شده”

حتی اگر یک کاربر فعال گوگل آنالیتیکس هم نباشید، حتما درباره گوگل آنالیتیکس 4 شنیده­ اید. گوگل اولین نسخه از آنالیتیکس را در سال 2005 منتشر کرد. در سال 2020 گوگل خبر انتشار نسخه جدید یعنی گوگل آنالیتیکس 4 را داد (GA4)

گوگل آنالیتیکس 4 یک ارتقاء جامعی است که حریم خصوصی کاربر را با هسته خودش ترکیب می­ کند و دیدگاه­ های با سطح بالاتری را درباره رفتار کاربر از طریق یادگیری ماشین ارائه می­ دهد.

تست سرعت وبسایت با 6 سایت که در ایران دقیق ترند

یک تفاوت کلیدی بین دو نسخه، چگونگی ساخته شدن آن ­ها است. آنالیتیکس قدیمی تمامی داده ­ها را در یک زیر مجموعه سازماندهی می ­کرد؛ اما GA4 از موجودیت ­ها (entities) برای جمع ­آوری داده در حساب کاربری جداگانه استفاده می ­کند.

این موجودیت ­ها ممکن است وب سایت، اپلیکیشن­ های موبایل، اینترنت اشیاء (IOT) یا ویژگی ­های آفلاین باشند. علاوه بر سازماندهی داده جمع­آوری شده توسط نوع موجودیت، GA4 همچنین از شما می ­خواهد تا شاخص رویداد را برای هر موجودیت تعیین کنید. این شاخص ­ها اقداماتی هستند که کاربران، داخل وب سایت یا اپلیکیشن شما انجام داده­ اند. به­عنوان مثال: (پر کردن یک فرم، کلیک کردن روی تبلیغات) مرتبط با مذاکرات و اهداف.

شما به تعیین حداقل یک شاخص رویداد برای هر موجودیت قبل از استفاده آن با تبلیغات گوگل یا دیگر پلتفرم ­های بازاریابی خارج از GA4 نیاز دارید.

استفاده از گوگل آنالیتیکس بهتر است یا GA4؟

به­طور ایده­آل، بهتر است از زمانی که گوگل آنالیتیکس فعلی دریافت به­روز رسانی ­ها را بعد از اول ژوئیه 2023 متوقف کرد، GA4 را به­کار گیرید. اگرچه احساس می ­شود GA4 یک کار درحال انجام با برخی کمبود ها در یک­پارچگی باقی بماند.

به ­عنوان مثال: ویژگی مقیاس یک­پارچه ­سازی ادسنس (AdSense) در GA4 به ­طور ساده هنوز در دسترس نیست. در حالی که می ­توانید آن را به روشی مرسوم به ­آسانی با به­ کارگیری گوگل آنالیتیکس فعلی انجامش دهید.

جمع بندی

گوگل آنالیتیکس قدرتمند است؛ اما برای شروع ، به جمع­ آوری داده­ ها نیاز است تا سریعا آن را به­کار بگیرید. کار های بسیار زیادی هست که گوگل آنالیتیکس می ­تواند انجام دهد، پس پیشنهاد می ­کنم در هر هفته 30 دقیقه زمان بگذارید و در بین گزارشات داده­ های موجود جستجو کنید.

به یاد داشته باشید هر زمانی که شک داشتید، از گوگل کمک بگیرید.

حتما بخوانید: اصطلاحات طراحی وب که باید بلد باشید

سوال تان را در نوار جستجو در قسمت بالا بنویسید و گوگل یک خرگوش را بر اساس داده ­های جمع­آوری شده از کلاهش بیرون می ­کشد. با این حساب شما باید حواس تان باشد که در کجا پیشرفت وجود دارد و چه قسمت ­هایی نیازمند توجه بیشتری هستند. این نوع از آگاهی کلید رشد بلند مدت است.

میلاد حیدری

کتاب بخون، بخند و خوب باش تا همه مون در آرامش باشیم... سالهاست در زمینه آموزش رایگان در زمینه های اینترنت، کامپیوتر و دنیای تکنولوژی فعالیت می کنم و هدفم ارتقای سطح علمی هموطنان عزیز در سراسر دنیاست. سوالات خود را مطرح کنید در حد توان پاسخ خواهم داد...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا