مراحل ساخت پادکست آموزشی در کامپیوتر (و نکات ساخت)
در این مطلب ما ساختار یک پادکست آموزشی خوب را برای شما شرح می دهیم تا بدانید موقع ساخت پادکست باید چه اصولی را رعایت کنید و از این ساختار برای شروع برنامه ریزی پادکستتان استفاده کنید.
اصول و مبانی یک پادکست آموزشی خوب
- مدت زمان– معلمان و مربیانی که برای افزایش مهارت های یادگیری دانش آموزان یا دانشجویانشان پادکست تولید می کنند باید سعی کنند این پادکست ها حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه زمان داشته باشد تا مخاطب به طور کامل درگیر مطالب پادکست شود.
- مقدمه– داشتن یک مقدمه جذاب و مناسب حرفه ای بودن شما را نشان می دهد به جذابیت کلی پادکستتان هم اضافه می کند.
شروع پادکست آموزشی
- یادآوری قسمت های گذشته– موقع ساخت یک پادکست آموزشی، معلم باید در شروع پادکست بخشی را به عنوان یادآوری و مرور مطالب گذشته داشته باشد تا به دانش آموزان کمک کند مطالب گفته شده در قسمت های قبلی را به خاطر بیاورند و از مطالب جدید بهترین استفاده را ببرند. این تازه سازی و یادآوری شما را مطمئن می کند که دانش آموزان اطلاعات و مباحث گفته شده در قسمت قبل را کاملا متوجه شده اند و برای یادگیری مطالب جدید آماده اند.
- مشارکت- برای تعامل بیشتر دانش آموزان، معلمان باید در شروع پادکستشان سوالاتی را از دانش آموزان بپرسند تا دانش آموز موقع گوش دادن به پادکست روی آنها متمرکز شود و دنبال جواب سوالات باشد. این سوالات به گوش دادن فعال و موثر دانش آموز کمک می کنند.
- تعیین هدف- ارائه و عنوان کردن اهداف یادگیری در ابتدای پادکست ها برای دانش آموزان به افزایش یادگیری مطالب کمک می کند. اهداف و سوالات مرتبط با هدف های یادگیری، تأثیر بسیار زیادی بر میزان تعامل دانش آموزان دارند. یادتان باشد که در خاتمه پادکست آموزشی تان باید به اهداف و سوالات جواب بدهید.
بخش اصلی پادکست آموزشی
- در بخش میانی پادکست، معلم باید به شرح مطالبی که در ابتدای پادکست درباره آنها سوال کرده است بپردازد و آنها را به طور مفصل تری باز کند.
- تبلیغ قسمت های گذشته برای تشویق یادگیری- با ذکر حداکثر ۵ پادکست قبلی، می توانید دانش آموزان را ترغیب و تشویق کنید که بعد از گوش کردن به این پادکست سراغ قسمت های قبلی بروند و آنها را هم بررسی کنند. فراهم کردن منابع لازم برای یادگیری دانش آموز باعث می شود او بتواند با موضوع ارتباط برقرار کند و به این ترتیب درک عمیق تری از مطالب پیدا می کند.
خاتمه پادکست آموزشی
- ترغیب دانش آموزان برای شنیدن قسمت بعدی – خیلی مهم است که قبل از اتمام پادکست شنوندگان را ترغیب و تحریک کنید که اپیزود بعدی پادکستتان را هم بشنوند. کلیف هنگرز (Cliffhangers) یکی از روش های محبوب و مورد علاقه خیلی ها برای روایت داستان است که می توان از آن برای جذب خواننده و مخاطب و افزایش اشتیاق او به پیگیری قسمت های بعدی استفاده کرد. معلمان هم می توانند در پادکست هایشان از این روش استفاده کنند تا دانش آموز نسبت به شنیدن پادکست بعدی هیجان زده شود. برای این کار معلم می توانند در آخرین لحظات پادکست فعلی، به طور خلاصه به قسمت بعدی اشاره کند. ایده کلیف هنگر در واقع اتصال تمام پادکست ها به یکدیگر و ساخت یک داستان یا تصویر بزرگتر است.
مهم ترین قانون برای ایجاد ساختار پادکست آموزشی این است که معلم باید ساختار صحیح و درستی را برای پادکست انتخاب کند. ساختاری که ما در بالا به آن اشاره کردیم مورد مناسبی برای ایده گرفتن شماست؛ ولی در نهایت این خود شما هستید که به عنوان یک معلم ساختار پادکست را انتخاب می کنید و میزبان و شنونده شما باید همان بازخوردی را بدهد که مد نظر شماست.
مراحل ساخت پادکست صوتی
مرحله ۱: پیش فرض و تخصیص دادن
قبل از هر کاری پیش فرض هایتان را در نظر بگیرید- از خودتان بپرسید پادکست شما قرار است چه کاری انجام بدهد؟ قرار است چه کاری برای شنوندگانتان انجام بدهید؟ پادکست چقدر طول می کشد؟ چند نفر در این پادکست شرکت می کنند و آیا در این پادکست مهمان هم دارید؟ قرار است فقط یک برنامه گفتگو محور داشته باشید یا صداپیشگی و جلوه های صوتی و موزیک پس زمینه هم در پادکستتان به کار می رود؟ پس می بینید که یک سازمان بندی خوب به شما کمک می کند تا روند ساخت پادکست را بهتر و راحت تر درک کنید.
فرقی نمی کند بخواهید یک پادکست کوتاه و ساده بسازید یا یک کار حرفه ای؛ در هر صورت باید زمان مناسبی به این کار تخصیص بدهید. بر خلاف پست گذاری در وبلاگ، موقع ساخت پادکست شما وقت کمتری دارید و متنتان را هم خودتان باید آماده کنید. با اینکه ساخت پادکست به زمان، تلاش و فداکاری زیادی نیاز دارد؛ اما اصلا دلسرد و ناامید نشوید.
مرحله ۲: تجهیزات
لیست تجهیزات مورد نیاز شما برای ساخت یک پادکست شامل موارد زیر است:
- میکروفن
- پری آمپ (Preamp)، کندانسور، سخت افزار EQ
- کامپیوتر
- ویرایشگر صدا
- هدفون
- استند میکروفن
بدون شک مهم ترین ابزار برای ضبط صدا میکروفن است. دو نوع میکروفون وجود دارد: میکروفن دینامیک و کندانسور. میکروفن های دینامیک گرانتر هستند اما از نظر کیفیت و حذف نویز عملکرد بهتری دارند. میکروفن خازنی یا همان کندانسور قیمت ارزان تری دارد و صدای شما را شکل طبیعی ضبط می کند؛ اما در برابر صداهای پس زمینه آسیب پذیرتر است و ممکن است صدا با نویز همراه باشد. شما می توانید بسته به بودجه مورد نظرتان یکی از این دو نوع میکروفن را برای کارتان تهیه کنید.
موقع ساخت پادکست صوتی برای پردازش صدا به کامپیوتر هم نیاز دارید. با داشتن یک پری آمپ یا یک پیش تقویت کننده اصل و همینطور یک کمپرسور سخت افزاری یا EQ سخت افزاری می توانید مطمئن شوید که سیگنال خوبی از میکروفن دریافت می کنید. در بخش استفاده از نرم افزار هم می توانید از برنامهFree Audio Editor استفاده کنید. این برنامه ویرایشگر صوتی رایگان و با کاربرد آسان است که قابلیت ضبط بسیار خوبی هم دارد. استند مناسب برای میکروفن هم می تواند بازخوردهای محیطی را کم کند و اجازه بدهد دستهایتان آزاد باشند. استندها مانع از وارد شدن فشار به کمر و گردنتان می شوند.
۱۰ نرم افزار برتر ضبط صدا و ویرایش در ویندوز (ساده و حرفه ای)
در نهایت شما به یک هدفون هم نیاز دارید تا بتوانید به وسیله آن صدای همه را بشنوید بدون اینکه از طریق میکروفن نویز بدهد. هدفون های مدل In-ear که داخل گوش قرار می گیرند گزینه خوبی هستند. می توانید از هدفون های دور گوشی (over-the-ear) هم استفاده کنید ولی باید مطمئن شوید که از کیفیت خوبی برخوردارند.
مرحله ۳: تنظیم و ضبط
وقتی تجهیزات مورد نیازتان را تهیه کردید وقت آن می رسد که تنظیمات لازم را اعمال کنید. شما به یک استودیوی صدای حرفه ای یعنی یک اتاق خلوت که بتوان در آن بدون ایجاد نویز و صدای پس زمینه حرکت کرد نیاز دارید. میکروفنتان را در جای مناسبی که آزادی عمل داشته باشید و بتوانید به راحتی از آن استفاده کنید قرار بدهید. موقع ضبط صدا سعی کنید آرام و شمرده شمرده صحبت کنید. اگر جایی تپق زدید مشکلی نیست؛ بعدا می توانید موقع ویرایش این قسمت های را از کار حذف کنید. پس فقط به صحبت کردن ادامه بدهید. بهتر است هر چند وقت یکبار استراحت کنید. در صورت نیاز می توانید پادکستتان را طی چند جلسه ضبط کنید. نکته آخر اینکه یادتان نرود آب بنوشید چون صحبت کردن بی وقفه باعث تشنه شدنتان می شود.
مرحله ۴: ویرایش و پرداخت صوتی
وقتی مراحل ضبط صدا را به خوبی پشت سر گذاشتید، تنها کار باقیمانده ویرایش و حذف خطاهای کار است. معمولا وقتی میکروفن یا تنظیمات ضبط صدا نمی توانند همه چیز را فیلتر کنند، باید برای حذف نویز و صداهای اضافه از برنامه های مخصوص این کار استفاده کنید. میزان یکنواختی و روان بودن صدا هم بسیار مهم است؛ بنابراین برای پرداخت های صوتی به افکت های کمپرسور نیاز دارید. خوشبختانه برنامه Free Audi Editor هر چیزی که برای ویرایش پادکست صوتی تان نیاز دارید را در اختیارتان می گذارد. استفاده از این ویرایشگر و ضبط کننده صدا بسیار کاربردی و آسان است. وقتی با این ویرایشگر صوتی رایگان شروع به کار کردید متوجه می شوید که پردازش موسیقی هیچ وقت به این راحتی نبوده است.
مراحل کار با برنامه Free Audio Editor (بهترین برای ساخت پادکست صوتی)
۱- به سربرگ “Home” بروید، گزینه “Open” را بزنید و فایل ضبط شده تان را برای ویرایش به برنامه اضافه کنید. بعد از این کار می توانید فایل صوتی تان را در پنجره برنامه به حالت موجی شکل مشاهده کنید.
۲- بخش مورد نظرتان را برای ویرایش انتخاب کنید. برای این کار ۴ روش وجود دارد: از کلیدهای میانبر استفاده کنید، موس را در امتداد حالت موجی شکل بکشید، نوار لغزنده را حرکت دهید و یا اینکه زمان شروع، پایان و طول بخش مورد نظرتان را تعیین کنید.
۳- به سربرگ “Edit” بروید. در این قسمت لیستی از ابزارهای ویرایش شامل برش، کپی، چسباندن، کوتاه کردن، حذف و غیره در اختیار شما قرار می گیرد. در صورت لزوم می توانید از گزینه های “Undo” و “Redo” برای لغو و برگرداندن تغییرات اعمال شده و اصلاح ویرایشتان استفاده کنید. همچنین می توانید افکت های صوتی مختلفی را هم روی فایلتان اعمال نمایید.
۴- وقتی ویرایش فایل صوتی تان تمام شد، به صفحه اصلی بروید و گزینه Save را بزنید. برای ذخیره کردن فایل، گزینه های مختلفی مثل ذخیره پرونده (Save File)، ذخیره پرونده به عنوان (Save File As) و ذخیره انتخاب به عنوان (Save Selection As) پیش رویتان قرار می گیرد. در نهایت هم از شما خواسته می شود که کیفیت فایل خروجی تان را تعیین کنید.
وقتی کارتان به پایان رسید، شما یک پادکست ویرایش شده دارید و باید از روش های مختلف دیگران را وادار به شنیدن آن کنید. در این بخش دو قسمت وجود دارد: میزبانی و فید. میزبانی یا همان هاستینگ جاییست که پادکست از آنجا ارائه می شود؛ حالا ممکن است این محل وب سایتتان باشد یا فضای ذخیره سازی تان. فیدها هم راه دسترسی به شنوندگانی مثل آی تونز هستند. با توجه به نیازهایتان می توانید یکی از این دو روش را انتخاب کنید.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!