5 + 1 سایتی که هر ادمین شبکه باید بشناسد
بله! یوتوب، فرومها و تالارهای گفت و گوی شرکتهای حوزه فناوری و… منابع فوقالعادهای برای ادمینهای شبکه هستند اما وبسایتهای دیگری نیز وجود دارند که میتوانید از آنها به عنوان سورسهای کاری و آموزشی استفاده کرده و دانش خود را تقویت کنید. در ادامه به معرفی 6 وب سایتی میپردازیم که آشنایی با آنها برای ادمینهای شبکه، ضروری است. با ما همراه باشید.
1. Turnkey Linux، بازارچهای برای مدیران شبکه
پروژه Turnkey Linux، یک اپ استور برای مدیریت سیستمهاست. این پروژه با گردآوری محبوبترین کامپوننتهای اپن سورس که در زیرساختها استفاده میشوند و نصب آنها روی سرورهای مجازی، یک Image از این نصب را ایجاد میکند و آن را به صورت رایگان در اختیار شما قرار میدهد. پیش از ظهور فناوری کانتینر، Turnkey عمدتاً بر موتورهای مجازیسازی تمرکز داشت؛ اما با فراگیر شدن کلود، این پروژه نیز اپلیکیشنهای ابری را ارائه میدهد.
نصب زیرساخت با Turnkey، چه در ابر و چه در ماشینهای مجازی، بسیار ساده است. مهم نیست کدام واحد درخواستی ارسال کرده است، شما میتوانید با راهاندازی سریع یک سرور مجازی و نصب Turnkey Linux روی آن یا استفاده از اپلیکیشنهای ابری Turnkey، به سرعت پاسخگوی نیازها بوده و تیکتها را ببندید. Turnkey با ارائه ایمیجهای متنوعی مانند OVA، ISO، VMDK، QCow2، Xen و Docker، سازگاری کاملی با زیرساختهای مختلف دارد.
یکی از جذابترین ویژگیهای Turnkey، علاوه بر سادگی در راهاندازی زیرساخت، امکان استفاده از آن بهعنوان یک نمونه عملی برای مدیران سیستم جدید است. برای مثال، اگر تجربه پیکربندی سرور NFS ندارید، میتوانید با اجرای یک راهحل Turnkey، یک نمونه عملی از آن را مشاهده کرده و از آن بهعنوان مرجعی برای یادگیری و پیادهسازیهای آتی NFS استفاده کنید.
اگر هنوز Turnkey را امتحان نکردهاید، پیشنهاد میکنیم حتماً یکی از ایمیجهای آن را دانلود و بررسی کنید.
2. Subnet calculator، یک محاسبهگر دقیق
اگر یک ادمین تازهکار هستید، حتماً با مفهوم زیرشبکهها (Subnet) و محدودیتهایی که روترها برای هدایت ترافیک در یک شبکه اعمال میکنند، آشنا شدهاید. زیرشبکهها میتوانند پیچیده باشند و محاسبه زیرشبکهها، ماسکها و بلوکهای آدرس، کار دشواری است. حتی مدیران سیستم باتجربهای که به پیکربندی روترها عادت دارند و میتوانند محاسبات زیرشبکهها را در ذهن خود انجام دهند هم گاهی به بررسی مجدد محاسبات خود نیاز پیدا میکنند.
ابزارهای آنلاین زیادی برای محاسبه زیرشبکهها وجود دارند، اما در محیطهای متنی مانند SSH، همیشه در دسترس نیستند. در چنین مواقعی، ابزار SubNetCalc به کمک شما میآید.
دستور subnetcalc که در مخازن توزیعهای مختلف لینوکس موجود است، یک محاسبهگر زیرشبکه IPv4 و IPv6 برای ترمینال است. استفاده از این دستور بسیار ساده است: کافی است آدرس IP مورد نظر خود را همراه با یک ماسک بیت تخمین زده شده با استفاده از نمادگذاری CIDR به آن بدهید تا subnetcalc نتایج را نمایش دهد. به نمونه زیر دقت کنید:
$ subnetcalc 192.168.6.0/24
Address = 192.168.6.0
11000000.10101000.00000110.00000000
Network = 192.168.6.0 / 24
Netmask = 255.255.255.0
Broadcast = 192.168.6.255
Wildcard Mask = 0.0.0.255
Hosts Bits = 8
Max. Hosts = 254 (2^8 – 2)
Host Range = { 192.168.6.1 – 192.168.6.254 }
Properties =
192.168.6.0 is a NETWORK address
Class C
Private
این ابزار IPv6 را نیز درک میکند و برای زیرشبکهها در این نوع IP نیز میتوانید از آن استفاده کنید.
3. Crontab Guru، تایمری دقیق برای شما
زیرسیستم کرون (cron) در یونیکس یک تایمر است که دستورات را در زمان و روز مشخصی اجرا میکند. این روش یکی از روشهای متعددی است که یک ادمین های شبکه از آن برای اطمینان از انجام خودکار وظایف مهم مانند پشتیبانگیری، ارسال ایمیلهای یادآوری و چرخش لاگها استفاده میکنند. Crontab Guru نیز یکی از ابزارهایی که از cron استفاده میکند.
هدف اصلی این وبسایت، سادهسازی برنامهریزی با کرونتب است. با استفاده از رابط کاربری ساده این وبسایت، میتوانید برنامه دلخواه خود را با سینتکس کرون بنویسید و نتیجه را به زبان ساده دریافت کنید. دیگر نیازی نیست برای یادآوری ترتیب دقیقه، ساعت، روز، ماه و روز هفته، از عبارات حفظ شده استفاده کنید. این وب سایت همه چیز را برای شما آسان میکند.
4. Samba، پلت فرمی برای اشتراکگذاری فایل
به عنوان یک ادمین شبکه، باید ما روشی آسان برای اشتراکگذاری اطلاعات برای کاربران فراهم کنید، وگرنه آنها راهی برای انجام این کار پیدا خواهند کرد و ممکن است راهحل آنها سلامت شبکه را به خطر بیندازد.
وقتی مدیران سیستم به یک پلتفرم جهانی برای اشتراکگذاری فایل نیاز دارند، به طور قطع به سامبا (Samba) روی میآورند، که یک پلتفرم استاندارد برای اجرای برنامههای ویندوز در لینوکس و یونیکس است. البته سامبا بسیار فراتر از این است؛ برای مثال، با این پلت فرم نیازی به اجرای رابطهای اشتراکگذاری فایل جداگانه برای سیستمعاملهای مختلف در شبکه شما نیست، زیرا تقریباً همه چیز در شبکه شما با SMB/CIFS سازگار است. بنابراین بد نیست که این پلت فرم را امتحان کنید.
5. Cockpit web console، سادهسازی مدیریت و نظارت
برای افرادی که با محیط خط فرمان لینوکس آشنایی چندانی ندارند، درک مفهوم و عملکرد یک سرور میتواند چالشبرانگیز باشد. این موضوع، کار را برای کارآموزان یا مدیران سیستمهای ویندوزی که به دنیای لینوکس مهاجرت میکنند تا به مدیریت سرورهای لینوکسی بپردازند، دشوارتر میکند. همچنین توجیه خرید سختافزار جدید برای مدیران نیز پیچیدهتر میشود.
خوشبختانه، توزیعهای لینوکسی مانند Fedora، RHEL و CentOS به صورت پیشفرض با کنسول وب Cockpit همراه هستند. نصب Cockpit روی توزیعهای محبوب دیگری همچون Debian و Ubuntu نیز بسیار ساده است.
Cockpit ابزاری قدرتمند است که به شما امکان میدهد تا بدون نیاز به دسترسی از طریق SSH و آشنایی با دستورات پیچیده لینوکس، به نظارت و مدیریت ویژگیهای مختلف سرور بپردازید. این ابزار اپن سورس و دارای یک API غنی است که امکان توسعه و سفارشیسازی آن را فراهم میکند. بنابراین، اگر نیاز به قابلیتهای بیشتری در کنسول وب خود دارید، میتوانید با Cockpit به راحتی رابطهای کاربری دلخواه خود را برای انجام وظایف مختلف ایجاد کنید.
6. Telnet and OpenSSL، سنتی اما همچنان کارآمد
کسانی که اینترنت قدیمی را تجربه کردهاند، قطعاً تلنت را به عنوان یک رابط کاربری نهچندان جذاب اما کارآمد برای سرورهای یونیکس عمومی در مؤسسات بزرگ به یاد میآورند. امروزه اکثر افراد تلنت را یک پروتکل مرده و دستوری خطرناک میدانند، زیرا فاقد رمزنگاری است. با این حال، اگرچه استفاده از آن محدود شده، اما همچنان یک دستور عالی برای بررسی پورتها است.
با حرکت تدریجی جهان به سمت رمزنگاری، جایگزینهایی نیز ظهور کردهاند. کارهایی که قبلاً با تلنت انجام میدادید، اکنون میتوانند با ابزارهای جدید بهتر انجام شوند. به عنوان مثال، روش قدیمی تست سرور ایمیل با دستور تلنت بود، اما در بسیاری از موارد میتوان از OpenSSL به جای آن استفاده کرد. به دستور زیر توجه کنید:
$ openssl s_client -starttls smtp -connect email.example.com:587
> ehlo example.com
> auth login
(the user as a base64 string)
(the pass as a base64 string)
> mail from: noreply@example.com
> rcpt to: foo@example.com
> data
> Subject: foo bar
Baz Quux Blah.
.
> quit
دستور بالا یک تست سنتی از سرور ایمیل است که از طریق یک خط رمزنگاری شده انجام میشود.
چه از تلنت و چه از OpenSSL برای بررسی و تست سرورها استفاده کنید، این نکته مهم را به یاد داشته باشید که دستورات سطح پایین حتی در عصر رابطهای کاربری پیچیده، بسیار حیاتی هستند و باید آنها را به خوبی بشناسید.
با فالنیک ایرن اچ پی، اسپانسر این محتوا آشنا شوید
فالنیک ایران اچ پی با 30 سال سابقه مرجع تخصصی سرور، شبکه، مایکروسافت CRM و خدمات IT در ایران است که قویترین زیرساخت IT را برای شما فراهم میکند. فالنیک بهعنوان واردکننده رسمی سرورهای HP فعالیت میکند اما خدمات و محصولات متنوعی دارد که پازل IT سازمانها را کامل میکند؛ از سرور و استوریج گرفته تا گارانتی سرور و خدمات پس از فروش.
همچنین بلاگ فالنیک منبعی بروز از مقالات و اخبار سرور و شبکه است. همچنین در تصویر زیر لیست کامل محصولات و خدمات این شرکت قابل مشاهده است.
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!