چگونه فیلم را مونتاژ کنیم؟ (و نکات کاربردی)
این روز ها تقریبا هر فیلم هالیوودی مونتاژ می شود. مونتاژ چیزی فراتر از گذاشتن موسیقی روی بخش هایی از یک فیلم است و در واقع تکنیکی است که می تواند به کارگردان و تدوینگر یک فیلم کمک کند تا داستان را به سرعت و به طور موثرتری پیش ببرد.
مونتاژ چیست؟
مونتاژ تکنیک تدوین فیلم است که مجموعه ای از شات ها یا کلیپ های کوتاه در یک سکانس را با هم ترکیب می کند که اغلب با موسیقی تنظیم می شود. واژه مونتاژ در زبان فرانسوی به معنای ” سر هم کردن” یا ” ویرایش ” است.
سکانس های مونتاژ معمولا اشاره به گذر زمان یا چندین رویداد هم زمان دارد و وسیله ای است برای ارائه مجموعه ای اطلاعات به مخاطب. می توان از این سکانس ها برای برانگیختن احساسات مختلف مخاطب استفاده کرد ، به طور مثال:
- در یک کمدی رمانتیک، مونتاژ می تواند حس پیشروی عشق یا کشش بین دو عاشق را نشان دهد که با یکدیگر آشنا می شوند.
- در یک فیلم ورزشی، مونتاژ می تواند ورزشکار را در حال تمرین برای یک مسابقه بزرگ نشان دهد و هیجان یا تنش را در مورد نتیجه افزایش دهد .
- در یک درام، یک مونتاژ می تواند با نشان دادن بیوه ای که با از دست دادن شوهرش دست و پنجه نرم میکند ، حس غم و اندوه را برانگیزد.
- در یک فیلم ترسناک، مونتاژ می تواند شخصیت های اصلی را نشان دهد که آماده دفاع از خانه شان در برابر یک قاتل یا نیروی ماوراء طبیعی هستند .
۸ تا از بهترین نرم افزارهای بهینه ساز و افزایش سرعت کامپیوتر و لپ تاب ویندوزی
چرا از مونتاژ استفاده کنیم؟ 6 کاری که مونتاژ های موفق انجام می دهند
یک مونتاژ می تواند اهداف مختلفی را در یک فیلم سینمایی عملی کند ، از جمله:
1-سرعت بخشیدن به زمان. داستان فیلم چه در یک روز، یک هفته، یک ماه، یک سال و یا یک دهه اتفاق افتاده باشد، یک مونتاژ می تواند زمان را به گونه ای تسریع کند که برای مخاطب منطقی باشد و به داستان وفادار بماند. یک فیلم مونتاژ شده می تواند حاوی سکانس های برجسته برای عبور از قسمت های کم اهمیت داستان باشد.
2- اطلاعات زیادی را به یکباره منتقل کنید. گاهی اوقات، یک داستان جزئیات مهمی برای برقراری ارتباط دارد، اما یک کارگردان نمی خواهد زمان زیادی را به توضیح در مورد آن ها اختصاص دهد. یک مونتاژ می تواند این روند را تسریع و در عرض چند ثانیه مخاطب را جذب کند.
3- تنش را افزایش دهید. ممکن است متوجه شده باشید که بسیاری از مونتاژ ها در حدود دو سوم مسیر یک فیلم، اغلب درست پس از اوج داستان اتفاق می افتند. یک مونتاژ می تواند علاقه مخاطب را نسبت به یک شخصیت یا یک خط داستانی ضمن این که فیلم دارد به پایان می رسد ، تجدید و دوباره تقویت کند.
4- مقایسه و مقابله کنید. از طرف دیگر، گاهی اوقات مونتاژ در همان ابتدای فیلم اتفاق می افتد. مونتاژی که زندگی روزمره یا روال دو شخصیت را با هم مقایسه می کند و آن ها را در برابر هم قرار می دهد، می تواند وضعیت آن ها و در نتیجه سطح قدرت شان را در ارتباط با یکدیگر مشخص کند.
5- فاش کردن یک شخصیت. یک مونتاژ می تواند وسیله ای باشد برای نشان دادن تغییراتی که کاراکتر داستان می کند. به طور مثال این تغییرات ممکن است از کات های سریع در مورد یک توهم دارویی در یک شب گرفته تا تأثیرات بیماری در طول شش ماه را شامل شود. یک مونتاژ می تواند به مخاطب کمک کند تا به سرعت یک تغییر چشمگیر در وضعیت فیزیکی و یا روانی شخصیت را درک کند.
6- چند خط داستانی را با هم ترکیب کنید. همیشه زمان زیادی برای نمایش یک طرح داستانی از ابتدا تا انتها وجود ندارد. مونتاژ راهی موثر برای ترکیب خطوط داستانی و اطمینان از این که هر شخصیت به حق خود می رسد ، است.
تکنیک های رایج مونتاژ فیلم
در یک مونتاژ ممکن است از تکنیک های مختلف فیلم استفاده شود ، از جمله:
- کات های سریع. به طور معمول، مونتاژ فیلم نما های متعددی دارد که پشت سر هم بریده شده اند. این باعث می شود تا زمان بگذرد و داستان پیش برود، البته بدون اینکه رشته کلاف داستان از دست مخاطب در برود.
- نداشتن دیالوگ . این قاعده وحی مُنزَل نیست، اما بسیاری از مونتاژ ها از فلسفه “نشان بده، نگو” استفاده می کنند. صحنه های صحبت کردن شخصیت ها در مورد احساسشان معمولا چیزی نیست که جذاب باشد، بنابراین نشان دادن آن در یک مونتاژ می تواند بسیار مؤثر باشد. این صحنه ها هر چه کم تر باشد؛ بهتر است.
- روایت صوتی. یک صدا گذاری ماهرانه می تواند اطلاعات مهم را به وضوح و هنرمندانه به مخاطب منتقل کند. وجود صدایی که حضور ندارد، ممکن است آنچه که در طول یک مونتاژ اتفاق می افتد را روایت و بیشتر زمینه چینی کند.
- موسیقی. در مونتاژ ها از موسیقی برای تأکید بر اکشنی که به سرعت در حال شروع است و احساساتی که شخصیت ها تجربه می کنند ، استفاده می شود.
- روی هم قرار گرفتن یک یا چند تصویر روی هم. گاهی اوقات، در مونتاژ ها متن را روی صفحه نمایش می گذارند تا به سرعت اطلاعات و آپدیت مربوط به شخصیت ها و داستان را منتقل کند. این اغلب در انتها به عنوان پایانی برای فیلم اتفاق می افتد.
نظریه مونتاژ شوروی چیست؟
نظریه مونتاژ شوروی رویکرد خلاقانه تری برای ساخت مونتاژ است که توسط فیلم ساز سرگئی آیزنشتاین رایج شده است.
بعد از انقلاب 1917 روسیه، فیلم سازان شروع به آزمایش تکنیک های مختلف ویرایش خلاقانه کردند. آیزنشتاین که در اوایل دهه 1920 شروع به ساخت فیلم کرد، اهمیت تک تک فریم ها را در تدوین مونتاژ علامت تجاری اش نشان داد. او به جای این که صرفا مجموعه ای از عکس های مستقل را با هم بِبُرد، رویکرد لایه لایهتری را به شکلی هنری در پیش گرفت.
آیزنشتاین مونتاژ فیلم را اختراع نکرد، اما شیوه استفاده کارگردانان از تکنیک را ارتقا و تغییر داد. آیزنشتاین با طول شات، حرکت و برش ها بازی کرد تا از نظر احساسی بر تماشاگران تأثیر بگذارد . او در طول زندگی حرفه ای اش، پنج روش منحصر به فرد مونتاژ را به وجود آورد:
- متریک: ویرایش عکس ها بعد از تعداد فریم های مشخص، بدون توجه به اکشن.
- ریتمیک : برش به منظور حفظ تداوم.
- تونال: ویرایش عکس ها برای برانگیختن واکنش احساسی مخاطب.
- اُوِرتونال : ترکیبی انتزاعی از مونتاژ متریک، ریتمیک و تونال.
- فکری: ترکیب نما هایی که به فیلم بی ارتباط هستند و برای به وجود آوردن دیدگاه انجام می شوند.
ویدیوی روش مونتاژ فیلم
ابتدا آموزش مونتاژ با نرم افزار کورل
آموزش مونتاژ با نرم افزار پریمیر (بهترین نرم افزار مونتاژ)
حتما دانلود کنید: ۸ تا از بهترین نرم افزارهای ویرایش فیلم (رایگان)
5 نمونه مونتاژ معروف از چند فیلم تاریخی
نمونه های معروف بسیاری از مونتاژ ها در فیلم ها وجود دارد، از جمله:
- اسلکه (La Jetée)-1962؛ به کارگردانی کریس مارکر ، مونتاژی از عکس های بی حرکت است که خاطرات قهرمان داستان را هنگام سفر در زمان منعکس می کند.
- راکی (Rocky)-1976؛ به کارگردانی جان جی . آویلدسن، شاید به یاد ماندنی ترین کاربرد مونتاژ در ژانر ورزشی را به نمایش بگذارد. مونتاژ آموزشی راکی که با دویدن او از پله های موزه هنر فیلادلفیا به پایان می رسد ، به قدری معروف است که آن پله ها به عنوان “پله های راکی” شناخته می شوند.
- کار درست را انجام بده (Do the Right Thing)-1989؛ به کارگردانی اسپایک لی، شامل مونتاژی نژاد پرستانه است که هدف آن به تصویر کشیدن احساس کل یک شهر است .
- زن زیبا (Pretty Woman)-1990؛ به کارگردانی گری مارشال ، از تکنیک مونتاژ برای نشان دادن دگرگونی شخصیت جولیا رابرتز هنگام خرید و امتحان کردن لباس های جدید استفاده می کند.
- بالا (Up)-2009؛ به کارگردانی پیت داکتر ، با یک مونتاژ احساسی آغاز می شود که به رابطه عاشقانه کارل با همسرش ، الی نگاه می کند.
حالا که درباره این تکنیک ویرایش فیلم بیشتر می دانید، ممکن است از دیدن تعداد دفعات مونتاژ ها متعجب شوید. دفعه بعد که یک قسمت از فیلم کات می خورد، خودتان را به چالش بکشید تا انگیزه کارگردان برای استفاده از این تکنیک را شناسایی کنید .
چه دارید اولین فیلم کوتاه تان را می سازید و چه برای اولین فیلم تان در جشنواره کار می کنید، ورود به دنیای فیلم سازی مستقل نیازمند تمرین فراوان و مقداری صبر است !
با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!